Magazin
27 ogledov

Otroške kozmetike je preveč

dojenček Shutterstock
Kozmetičnih izdelkov za malčke je vse več, a so večinoma nepotrebni.

Tudi v Sloveniji je na trgu vse več izdelkov, ki so namenjeni negi in lepotičenju dojenčkov in malčkov, cene pa so velikokrat še višje od cen izdelkov za odrasle. Tržne raziskave kažejo, da je v Združenih državah Amerike prodaja teh izdelkov v zadnjih petih letih narasla za 68 odstotkov, ponudba pa za kar 180 odstotkov. Po izkušnjah pediatrinje Ajde Cimperman je zanimanje staršev za različne vrste otroške negovalne kozmetike tudi pri nas vse večje, najbrž tudi zato, ker na potrošnike (starše) vse bolj pritiskajo proizvajalci.

Krema le izjemoma

Toda nakup različnih krem, olj in podobnih izdelkov za najmlajše družinske člane je večinoma povsem nepotreben (razen seveda ob bolezni, vnetju kože, razdraženi koži in podobno). “Normalna, zdrava otroška koža se sama dovolj masti, in če je ne izsušujemo preveč s kopanjem in milom, v običajnih razmerah ne potrebuje nobene dodatne zaščite, razen če je malček izpostavljen mrazu ali soncu,” pojasnjuje pediatrinja. Prav zaščita pred vse močnejšimi sončnimi žarki bo v prihodnjih jasnih in toplih dneh znova aktualna. “Kreme za sončenje za malčke naj bodo sestavljene iz delcev, ki fizično odbijajo sončno svetlobo in kožo tako varujejo pred škodljivimi žarki,” svetuje Cimpermanova. Krem, ki imajo visok faktor zaradi uporabe kemikalij, se raje izogibajte.

Izbirajte čim naravnejša sredstva

Tudi če kupujete in uporabljate le nekaj osnovnih izdelkov za nego malčkove oziroma dojenčkove kože, je treba njihovi izbiri posvetiti veliko pozornosti in se odločiti za tiste, ki so čim naravnejši ter ne vsebujejo parfumov, konzervansov in drugih snovi, ki bi lahko razdražile občutljivo otroško kožo. Naj vam ne bo škoda dati evra ali dveh več za kakovosten izdelek. Na srečo je na trgu na voljo paleta najrazličnejših izdelkov, ki zadostujejo tudi najvišjim standardom kakovosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.