So zeleni beluši res bolj zdravi od belih?

Foto: Profimedia
Kakšna je razlika med zelenimi in belimi šparglji?
Oglej si celoten članek

Začela se je sezona belušev, ki niso le slastni, ampak tudi zelo zdravi, saj so prava vitaminska bomba. Vsebujejo namreč vitamine A, B, C, E in K, poleg tega pa so tudi bogat vir mineralov.

Magazin Kako prepoznati sveže šparglje

Beluše lahko brez slabe vesti uživajo tudi tisti, ki želijo shujšati. Ker so sestavljeni predvsem iz vode (95 %), vsebujejo zelo malo kalorij. Mnogi verjamejo, da so zeleni beluši bolj zdravi od belih. So res?

Recept Recept: božanske testenine s šparglji

Na splošno velja, da imajo največ arome in hranilnih snovi sveži šparglji. Glavna razlika med belimi in zelenimi sicer leži v načinu gojenja. Beli rastejo pod zemljo, poberejo pa jih takoj, ko pokukajo ven, zeleni pa nad. Zelene barve so torej zaradi klorofila, ki nastane zaradi sonca in je močan antioksidant, kar pomeni, da celice ščiti pred škodljivimi snovmi. V zelenem šparglju je poleg tega več vitamina C in tudi karotina, ki pomagata imunskemu sistemu, kot v belem, zato bi lahko trdili, da je zeleni špargelj bolj zdrav od belega. Razlika je sicer minimalna, zato se pri nakupu raje odločajte na podlagi okusa. Zeleni beluši imajo močnejši okus in se dobro prodajo k testeninam, solatam, beli pa so zelo okusni v juhah.

Magazin Največja napaka pri kuhanju špargljev

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.