Šokantne zgodbe homoseksualcev

Foto: Žurnal24 "Problem je, kako se oblačim. Vsi sprašujejo: 'Ali je to dekle ali moški?' Ne bo
Fotograf Tadej Žnidaršič v Ljubljani bo drevi odprl razstavo z naslovom Biti gej ali lezbijka v Ugandi. Življenje homoseksualcev tam je izredno težko. Ravno zdaj sprejemajo nov zakon.
Oglej si celoten članek

"Ko je ven prišel predlog novega zakona, so mediji o tem veliko pisali, a večina zgodb se je ukvarjala s samim zakonom. Zelo malo je bilo osebnih zgodb, s kakšnimi težavami se spopadajo ti ljudje. Želel sem predstaviti ravno te osebne zgodbe," predstavi Tadej Žnidaršič razloge za fotografiranje in opis zgodb posameznikov – gejev ali lezbijk v Ugandi.

V zapor zaradi spolne usmerjenosti
Zakon, ki trenutno velja v Ugandi, prepoveduje homoseksualnost. Novi predlog zakona predvideva, da bo vsak, ki bo prepoznan kot homoseksualec, šel v zapor do konca življenja. Za hujše oblike kršitev (npr. spolni odnos z mladoletno osebo, širjenje virusa HIV) je predvidena celo smrtna kazen. Kdorkoli pozna homoseksualca, mora to naznaniti oblastem v 24 urah, sicer mu grozi denarna kazen.

"Dobro vedo, kaj delajo"
Širjenje informacij v zvezi s homoseksualnostjo je prepovedano. Ob teh podatkih Žnidaršič pravi: "Najbolj me je šokirala očitna dezinformiranost, ki jo širijo zagovorniki zakona. Gre za ljudi, ki so izobraženi in dobro vedo, kaj delajo. Tudi mediji temu nasedajo."

Več informacij o življenju gejev in lezbijk v Ugandi lahko dobite danes zvečer na odprtju razstave v prestolnici. Hkrati bo potekal tudi pogovor o položaju istospolno usmerjenih v svetu. Osebne zgodbe gejev in lezbijk najdete tukaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.