Magazin
134 ogledov

Šokantne zgodbe homoseksualcev

"Problem je, kako se oblačim. Vsi sprašujejo: 'Ali je to dekle ali moški?' Ne bo Žurnal24 main
Fotograf Tadej Žnidaršič v Ljubljani bo drevi odprl razstavo z naslovom Biti gej ali lezbijka v Ugandi. Življenje homoseksualcev tam je izredno težko. Ravno zdaj sprejemajo nov zakon.

"Ko je ven prišel predlog novega zakona, so mediji o tem veliko pisali, a večina zgodb se je ukvarjala s samim zakonom. Zelo malo je bilo osebnih zgodb, s kakšnimi težavami se spopadajo ti ljudje. Želel sem predstaviti ravno te osebne zgodbe," predstavi Tadej Žnidaršič razloge za fotografiranje in opis zgodb posameznikov – gejev ali lezbijk v Ugandi.

V zapor zaradi spolne usmerjenosti
Zakon, ki trenutno velja v Ugandi, prepoveduje homoseksualnost. Novi predlog zakona predvideva, da bo vsak, ki bo prepoznan kot homoseksualec, šel v zapor do konca življenja. Za hujše oblike kršitev (npr. spolni odnos z mladoletno osebo, širjenje virusa HIV) je predvidena celo smrtna kazen. Kdorkoli pozna homoseksualca, mora to naznaniti oblastem v 24 urah, sicer mu grozi denarna kazen.

"Dobro vedo, kaj delajo"
Širjenje informacij v zvezi s homoseksualnostjo je prepovedano. Ob teh podatkih Žnidaršič pravi: "Najbolj me je šokirala očitna dezinformiranost, ki jo širijo zagovorniki zakona. Gre za ljudi, ki so izobraženi in dobro vedo, kaj delajo. Tudi mediji temu nasedajo."

Več informacij o življenju gejev in lezbijk v Ugandi lahko dobite danes zvečer na odprtju razstave v prestolnici. Hkrati bo potekal tudi pogovor o položaju istospolno usmerjenih v svetu. Osebne zgodbe gejev in lezbijk najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.