Šolarji ne spijo dovolj

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Spalne navade. Otroci ne hodijo spat dovolj zgodaj. Spanca ni mogoče nadomestiti ob koncu tedna.
Oglej si celoten članek

"Manjkajočega spanca ne moremo nadomestiti. Če med tednom spimo premalo vsako noč in bi radi spanec nadomestili konec tedna, je to samo še bolj utrujajoče," opozarja zdravnica Andrejka Kumer Lakner. "Pri spanju je pomemben ritem. Dandanes je ta najbolj porušen, in to ne samo pri otrocih," pristavlja.

Pomemben je red

Potrebna količina spanja je zelo individualna, pravi sogovornica in ponazori: "Otrok se naspi, če gre spat vsak dan ob isti uri in spi toliko časa, da se zbudi spontano, torej ne da bi ga kdo budil ali bi ga zbudila budilka."

Kumer Laknerjeva ocenjuje, da kar precej šolarjev ne spi toliko, kot bi bilo treba. "Naloga staršev je, da otroke spravijo spat ob doglednem času in pri tem vzdržujejo red. Če malo popustijo, otroci namreč ne hodijo spat dovolj zgodaj; zamotijo se z igricami, televizijo, in to vse do polnoči," izpostavlja. Kot dodaja, se premalo zavedamo, kako pomembno je zanje spanje pred polnočjo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.