Soli preveč tudi v kruhu in kosmičih

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tudi na videz nedolžne jedi so krive, da otroci zaužijejo preveč soli.
Oglej si celoten članek

Prehrana otrok ne vsebuje le bistveno preveč sladkorja, na kar strokovnjaki opozarjajo že nekaj časa, temveč je po novih dognanjih v njej tudi občutno preveč soli. Na to opozarjajo izsledki britanske nacionalne raziskave, ki so po mnenju strokovnjakov primerljivi s stanjem v drugih evropskih državah, torej tudi pri nas.

Ko starši izgubijo nadzor

Raziskava je pokazala, da je čezmerno uživanje soli značilno predvsem za najstnike, čeprav je tudi mlajši otroci uživajo preveč, v povprečju kar dva grama več od dovoljene meje. Z odraščanjem otrok imajo starši namreč vse manj nadzora nad tem, kaj njihovi otroci pojedo, glavni krivci za prevelik dnevni odmerek soli pa so predvsem že pripravljene (pakirane) jedi. Mednje spadajo vse vrste hitre hrane, po katerih tako otroci kot najstniki še posebej radi posegajo, ter kruh, kosmiči in pekovski izdelki.

Vsebnost soli

Živila, ki vsebujejo do 0,3 grama soli na sto gramov, so varna, tista, ki je imajo do 1,5 grama na sto gramov, so na meji, tista s količino soli nad to mejo pa so že zelo nezdrava. Podatek poiščite na embalaži.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.