Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Soli preveč tudi v kruhu in kosmičih

kruh Shutterstock
Tudi na videz nedolžne jedi so krive, da otroci zaužijejo preveč soli.

Prehrana otrok ne vsebuje le bistveno preveč sladkorja, na kar strokovnjaki opozarjajo že nekaj časa, temveč je po novih dognanjih v njej tudi občutno preveč soli. Na to opozarjajo izsledki britanske nacionalne raziskave, ki so po mnenju strokovnjakov primerljivi s stanjem v drugih evropskih državah, torej tudi pri nas.

Ko starši izgubijo nadzor

Raziskava je pokazala, da je čezmerno uživanje soli značilno predvsem za najstnike, čeprav je tudi mlajši otroci uživajo preveč, v povprečju kar dva grama več od dovoljene meje. Z odraščanjem otrok imajo starši namreč vse manj nadzora nad tem, kaj njihovi otroci pojedo, glavni krivci za prevelik dnevni odmerek soli pa so predvsem že pripravljene (pakirane) jedi. Mednje spadajo vse vrste hitre hrane, po katerih tako otroci kot najstniki še posebej radi posegajo, ter kruh, kosmiči in pekovski izdelki.

Vsebnost soli

Živila, ki vsebujejo do 0,3 grama soli na sto gramov, so varna, tista, ki je imajo do 1,5 grama na sto gramov, so na meji, tista s količino soli nad to mejo pa so že zelo nezdrava. Podatek poiščite na embalaži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.