Spočijte oči na zeleni

Foto: Žurnal24 Včasih je najbolje, če računalnik za pol ure preprosto ugasnete. (Foto: Shutters
Dolge ure pred računalniškim zaslonom lahko zahtevajo svoj davek. Da bi preprečili vzdražene oči in nadležne glavobole, uporabite nekaj preprostih trikov.
Oglej si celoten članek

Povečajte pisavo. Ni treba, da se trudite prebrati besedilo na zaslonu. Prednost računalnikov je, da lahko velikost pisave prilagodite svojim željam – izkoristite to.

Preverite dioptrijo. Oči se lahko preveč naprezajo tudi zaradi neustrezne dioptrije očal ali leč. Poskrbite za redne preglede pri okulistu, k njemu pa se odpravite takoj, ko se vam zazdi, da se vid slabša.

Preprečite bleščanje. Delo z računalnikom vam otežujejo tudi odsevi luči na zaslonu, saj se morate zaradi njih bolj naprezati, da bi razločili sliko. Zaslon postavite tako, da so luči za njim, in manj osvetlite prostor.

Poglejte v (zeleno) daljavo. Poskrbite, da boste čim pogosteje odtrgali pogled od zaslona in se zagledali v daljavo. Če imate možnost, se zazrite skozi okno proti zelenici, drevesu ali parku, saj zelena sprošča.

Na urniku naj bodo odmori. Vsako uro ali na nekaj ur si vzemite od pet- do desetminutni premor in pozabite na računalnik. Sprehodite se, potelovadite, kaj pojejte.

Navlažite oči. Suho pisarniško delovno okolje lahko draži oči tudi zaradi izsušitve sluznice. Mežikajte čim pogosteje in si oči osvežite s kapljicami (umetnimi solzami).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.