Magazin > Lepota & telo
15 ogledov

Spočijte oči na zeleni

Včasih je najbolje, če računalnik za pol ure preprosto ugasnete. (Foto: Shutters Žurnal24 main
Dolge ure pred računalniškim zaslonom lahko zahtevajo svoj davek. Da bi preprečili vzdražene oči in nadležne glavobole, uporabite nekaj preprostih trikov.

Povečajte pisavo. Ni treba, da se trudite prebrati besedilo na zaslonu. Prednost računalnikov je, da lahko velikost pisave prilagodite svojim željam – izkoristite to.

Preverite dioptrijo. Oči se lahko preveč naprezajo tudi zaradi neustrezne dioptrije očal ali leč. Poskrbite za redne preglede pri okulistu, k njemu pa se odpravite takoj, ko se vam zazdi, da se vid slabša.

Preprečite bleščanje. Delo z računalnikom vam otežujejo tudi odsevi luči na zaslonu, saj se morate zaradi njih bolj naprezati, da bi razločili sliko. Zaslon postavite tako, da so luči za njim, in manj osvetlite prostor.

Poglejte v (zeleno) daljavo. Poskrbite, da boste čim pogosteje odtrgali pogled od zaslona in se zagledali v daljavo. Če imate možnost, se zazrite skozi okno proti zelenici, drevesu ali parku, saj zelena sprošča.

Na urniku naj bodo odmori. Vsako uro ali na nekaj ur si vzemite od pet- do desetminutni premor in pozabite na računalnik. Sprehodite se, potelovadite, kaj pojejte.

Navlažite oči. Suho pisarniško delovno okolje lahko draži oči tudi zaradi izsušitve sluznice. Mežikajte čim pogosteje in si oči osvežite s kapljicami (umetnimi solzami).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.