Jesenka Promenada okusov, že četrta v Stari Ljubljani, ni razočarala. Obiskovalci, med katerimi je bilo tudi veliko tujcev, so se z vinskim kozarcem v roki sprehajali v bližini Šuštarskega mosta in okušali najboljše, kar premore kulinarična Slovenija.
Zvesti načelu, da je lokalno in sezonsko najboljše, so obiskovalci svoje brbončice razvajali v jesenskih dobrotah in izbranih vinih, ki so zagotovo zadovoljili tudi največje gurmane.
Pri dogodku so tudi tokrat sodelovale Dobrote Dolenjske, ki so svoje specialitete stregle z vini Vinske kleti Dular. Pri Dobrotah Dolenjske se trudijo negovati dolenjsko zgodbo in kulturno dediščino na področju gastronomije, nam je povedala direktorica Špela Smuk, ki je obiskovalcem postregla s hišno pirino kašo z jurčki v smetanovimi omaki. "Letni čas je tak, da smo uporabili gobe, lokalna zelišča, raško čebulo, ki je naša edina avtohtona vrsta, domače olje ... " pravi Smuk, ki je s fižolovo torto poskrbela za pravo kulinarično presenečenje. Za to sladko jed so uporabili fižol vrste Ribničan, ki prav tako spada med naše avtohtone vrste. Z njim so nadomestili moko, uporabili pa so ga tudi v kremi, in čeprav z njim niso varčevali, okus ni bil močan. Torta je bolj kot na fižolovo spominjala na kostanjevo.
Vina je na Promenadi okusov tokrat predstavljala tudi klet Maro iz Jeruzalemskih goric, ki je z žlahtno kapljico popestrila jed restavracije Zlata ladjica, kjer so gostom postregli z jedjo iz krompirjeve kreme z esenco črnega tartufa, poširanim rumenjakom, gobovo redukcijo, zeliščnimi drobtinami, svežimi zelišči in praženimi lešniki.
"Ime naše kleti Maro pomeni Mašina rodbina. Naša znamka se imenuje Mursa, kot se glasi tudi priimek mojih prednikov. Z njo nadaljujejo našo dolgo tradicijo. Veseli smo, da se lahko pri Zlati ladjici predstavimo," nam je zaupala Maša Samec.
Posebnost jesenske edicije je bilo tudi sodelovanje s Srednjo šolo za gastronomijo in turizem Ljubljana. Dijaki so pripravili zares slastno sladico, v katero so vključili slovenske sestavine. "Sladica je narejena iz kakavovega biskvita, tradicionalne slovenske skute, marmelade iz jurke, in bele čokolade," je razložila dijakinja Julijana Geodani, ki je še dodala, da se sladica odlično poda k vinom iz kleti Domain 1196 iz avstrijske Štajerske.
Naslednja Promenada okusov vas čaka aprila.