Magazin > Odnosi in prosti čas
1479 ogledov

Sprehod po Ljubljani, ki je navdušil ljubitelje dobre hrane in vin

promenada okusov
1/17
Žurnal24
Tudi jesenska promenada okusov je zadovoljila ljubitelje vrhunske enogastronomije.

Jesenka Promenada okusov, že četrta v Stari Ljubljani, ni razočarala. Obiskovalci, med katerimi je bilo tudi veliko tujcev, so se z vinskim kozarcem v roki sprehajali v bližini Šuštarskega mosta in okušali najboljše, kar premore kulinarična Slovenija.

Zvesti načelu, da je lokalno in sezonsko najboljše, so obiskovalci svoje brbončice razvajali v jesenskih dobrotah in izbranih vinih, ki so zagotovo zadovoljili tudi največje gurmane.

Pri dogodku so tudi tokrat sodelovale Dobrote Dolenjske, ki so svoje specialitete stregle z vini Vinske kleti Dular. Pri Dobrotah Dolenjske se trudijo negovati dolenjsko zgodbo in kulturno dediščino na področju gastronomije, nam je povedala direktorica Špela Smuk, ki je obiskovalcem postregla s hišno pirino kašo z jurčki v smetanovimi omaki.  "Letni čas je tak, da smo uporabili gobe, lokalna zelišča, raško čebulo, ki je naša edina avtohtona vrsta, domače olje ... " pravi Smuk, ki je s fižolovo torto poskrbela za pravo kulinarično presenečenje. Za to sladko jed so uporabili fižol vrste Ribničan, ki prav tako spada med naše avtohtone vrste. Z njim so nadomestili moko, uporabili pa so ga tudi v kremi, in čeprav z njim niso varčevali, okus ni bil močan. Torta je bolj kot na fižolovo spominjala na kostanjevo. 

promenada okusov | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Na vprašanje, zakaj bi morali vsi poskusiti dolenjske jedi, pa Smuk odgovarja: "Ker je raznolika. Vzemimo štruklje. Etnolog Janez Bogataj jih je v Kulinaričnem zemljevidu Dolenjske uvrstil na Dolenjsko, ker so pri nas najbolj raznoliki. Na sladko, na slano, s kvašenim testom, z vlečenim, s krompirjem, z raznoraznimi nadevi ... Imamo mnogo posebnosti, imamo svoje avtohtone vrste in pasme, na primer krškopoljskega prašiča, in iz tega ustvarjamo res odlične jedi. Upam si trditi, da smo z našimi gostinci, čebelarji, sirarji na vrhu lestvice. Da ne omenjam tega, kakšne preboje je pri vinih v zadnjih letih naredila Dolenjska."

Vina je na Promenadi okusov tokrat predstavljala tudi klet Maro iz Jeruzalemskih goric, ki je z žlahtno kapljico popestrila jed restavracije Zlata ladjica, kjer so gostom postregli z jedjo iz krompirjeve kreme z esenco črnega tartufa, poširanim rumenjakom, gobovo redukcijo, zeliščnimi drobtinami, svežimi zelišči in praženimi lešniki. 

"Ime naše kleti Maro pomeni Mašina rodbina. Naša znamka se imenuje Mursa, kot se glasi tudi priimek mojih prednikov. Z njo nadaljujejo našo dolgo tradicijo. Veseli smo, da se lahko pri Zlati ladjici predstavimo," nam je zaupala Maša Samec. 

Posebnost jesenske edicije je bilo tudi sodelovanje s Srednjo šolo za gastronomijo in turizem Ljubljana. Dijaki so pripravili zares slastno sladico, v katero so vključili slovenske sestavine. "Sladica je narejena iz kakavovega biskvita, tradicionalne slovenske skute, marmelade iz jurke, in bele čokolade," je razložila dijakinja Julijana Geodani, ki je še dodala, da se sladica odlično poda k vinom iz kleti Domain 1196 iz avstrijske Štajerske.

promenada okusov | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Poleg omenjenih so na Promenadi sodelovali še restavracija The Restaurant in Domačija Medot iz Brd, restavracija Ja, Pr' Lectar 1822 in Vinakoper in restavracija Steakhouse by Naša hiša in Vina Benčina iz Vipavske doline.

Naslednja Promenada okusov vas čaka aprila. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.