Štajerska pisana lazanja

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
V četrtek, 2. junija, je Žurnalova ekipa s promotorjem kulinarike Boštjanom Palčičem na domu obiskala Mateja Žoharja, drugega od štirih finalistov nagradne igre Kuhajte s Fant kuharjem.
Oglej si celoten članek

V kuhinji Štajerca in strastnega lovca Mateja Žoharja je na drugem finalnem kuhanju nagradne igre Kuhajte s Fant kuharjem dišalo po Italiji, tokrat pa so kuhali samo moški. Matej se je skupaj s partnerico Ines na nagradno igro prijavil z receptom za pisano lazanjo s polnozrnatimi rezanci, bučkami in šampinjoni, ki sta ga prvič preizkusila pred leti na dopustu. Meso je bilo za Mateja, rezanci in zelenjava pa za Ines. Promotor kulinarike Boštjan Palčič se je tudi tokrat prelevil v vajenca, saj je takoj opazil, da se Matej dobro znajde v kuhinji. To je bil tudi jasen dokaz, da ne kuha prvič.

Prijetno štajersko vzdušje

V prijetnem in zabavnem štajerskem vzdušju je promotor kulinarike Boštjan pod taktirko Mateja najprej sesekljal čebulo in česen ter narezal bučke in šampinjone. Matej je skuhal rezance ter na olivnem olju prepražil čebulo in

mleto meso, ki mu je dodal česen, sol, bučke, šampinjone in seveda nepogrešljivo mešanico za mleto meso Fant. Med moško kuho pogovor presenetljivo ni tekel o avtomobilizmu in tehniki, ampak o hrani, kuhanju in zdravju. Da pa je vse potekalo, tako kot mora, sta z budnim očesom pazili Ines in prijazna psička Vana.

Ko so bile testenine kuhane in meso z zelenjavo dovolj prepraženo, je Matej – z nasveti Ines in Boštjana – v pekač položil plasti testenin in mesa ter jih polil s polivko iz jajca, kisle smetane in sira. Med peko je bilo treba oprati še solato, kar pa moškim ni najbolj dišalo, zato sta si nenadoma oba našla dodatno delo. Matej je celo pomil posodo oziroma jo je zložil v pomivalni stroj. Tako se je pranja solate lotila Ines, ki je poskrbela tudi za sladico, dekoracijo in pripravo mize.

Ko je bila lazanja pečena in postrežena na krožniku, je promotor kulinarike Boštjan Palčič začel  ocenjevati. Pohvalil je tako Matejevo lazanjo kot Inesino dekoracijo. Matej je kot pravi borec prepričan, da je s pisano lazanjo s polnozrnatimi rezanci, bučkami in šampinjoni svoji Ines prikuhal novo kuhinjo!

 

Za vse, ki vas je Matejeva pisana lazanja navdušila in bi jo radi tudi sami pripravili, je tu še recept.

Pisana lazanja s polnozrnatimi rezanci, bučkami in šampinjoni

SESTAVINE
- 300 g polnozrnatih rezancev
- 300 g špinačnih rezancev
- 1kg mletega mešanega mesa
- 2 mali bučki
- 250 g svežih šampinjonov
- parmezan za posip
- kisla smetana
- česen
- sol, poper, peteršilj, olivno olje
- Fant mešanica za špagete bolognese

PRIPRAVA
Na olivnem olju prepražimo čebulo. Ko zarumeni, dodamo mleto meso, sol, poper, peteršilj, česen in Fant mešanico za špagete bolognese ter pustimo, da

se na majhnem ognju duši. Vmes dodamo narezane šampinjone in bučke ter dušimo, dokler se ne zmehčajo. Skuhamo testenine. Ko so testenine kuhane in omaka pripravljena, si pripravimo pekač, v katerega položimo pekovski papir in ga napolnimo s prvo plastjo testenin; naslednja plast je omaka, pa spet testenine, dokler nam sestavin ne zmanjka. Zadnjo plast namažemo s kislo smetano in osujemo s parmezanom. Jed damo v pečico in pečemo pri 180 stopinjah pol ure oziroma, dokler ni zgornja plast zlato zapečena. Zraven ponudimo sestavljeno solato in kozarček vina.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.