Štirje razlogi za pilates

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pilates je vadba za vsakogar, ne le za ženske, kot zmotno mislijo nekateri predstavniki moškega spola. Pilates poskrbi za vse, za boljše sedenje, držo in dihanje, namenjen pa je tudi tistim, ki si želijo z njim preoblikovati postavo.
Oglej si celoten članek

Čeprav ima pilates sloves vadbe za ženske, je bil prvotno namenjem poškodovanim vojakom prve svetovne vojne. Posebno vrsto vaj za krepitev telesnih mišic je iznašel Joseph Hubert Pilates, ki je to priljubljeno vadbo sprva poimenoval kontrologija, ker pri izvajanju vaj s pomočjo duha kontroliramo mišice. Pilates se osredotoča na težje dostopne, manjše in šibkejše mišice, ki pripomorejo k pravilni in zdravi telesni drži, zato je primeren za vsakogar. Če vas še vedno nismo prepričali, preberite štiri razloge, zakaj je pilates dober za vas.

Dihanje

Dihanje je osnovna življenjska funkcija, ki je ključna za zdravo življenje. In to je prva stvar, na katero se osredotoča pilates. Zavestno dihanje ima pomembno vlogo, ki naj bi pomagala proti napetostim in hkrati zviševala zavedanje celega telesa. Zato se pri pilatesu trenira dihanje s prepono. Pravilen vdih in močan izdih pomagata mišicam, da bolje zaščitijo hrbtenico, hkrati pa okrepijo vaš trup.

Drža

Slaba drža je lahko vzrok za marsikatero bolečino, od kolen do vratu. Pravilen položaj hrbtenice je osnovni element pilatesa, tako pri ležanju in sedenju kot stanju. Pri tem se mišice okrog hrbtenice okrepijo, to pa je zelo pomembno tudi za pravilen položaj medenice in lobanje. Če boste svojo hrbtenico spravili v pravilen položaj, se ne bo izboljšala le vaša drža, temveč tudi počutje.

Center

Ta se nanaša na telesno sredino, na tako imenovani powerhouse, ki sega od prsnega koša do medenice in zajema vse pomembne organe. Krepitev mišic v centru krepi hrbet in ublaži tudi morebitne hrbtne bolečine. Okrepljen center je ključen za pravilen položaj trupa in hrbtenice, kar ni pomembno le pri pilatesu, temveč tudi pri drugih vadbah, kot je recimo fitnes.

Osredotočenost na telo

Osredotočenje je zelo pomembna sestavina pilatesa, saj je to vadba, ki usklajuje duh in telo. Podobna je meditaciji, a namesto da se popolnoma očistimo odvečnih misli, se osredotočimo na vsak gib, ki ga mentalno nadzorujemo, pri tem pa smo pozorni na celo telo. Vaje se morajo izvajati z nadzorovanimi gibi, saj se tako okrepijo tudi najmanjše in najgloblje mišice. To bo pomagalo k izboljšanju vaše koordinacije, hkrati pa lahko pomaga pri preprečevanju poškodb.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.