Svet je velik in rešitev je za vogalom

Foto: Zavod Udarnik
Foto: Zavod Udarnik
Kino Udarnik v Mariboru vas ob 20. uri vabi na zadnjo artfilmsko premiero letošnje sezone, kolesarski road movie z Mikijem Manojlovičem Svet je velik in rešitev se skriva za vogalom.
Oglej si celoten članek

Usoda je kocka, ki jo držimo v pesti, življenje pa igra na robu med naključjem in veščino.
Socialistična Bolgarija, septembra 1976. V kavarnici, ki je zatočišče kockarjev, igra Bai Dan (Miki Manojlović) igro svojega življenja. Ko vrže zmagovito kombinacijo kock in ga okronajo za kralja "backgammona", v porodnišnici njegov novorojeni vnuk Aleks prvič zajoka.

Nekaj let kasneje Danova hči Jana (Anna Papadopulu), njen mož Vasko (Hristo Mutafčijev) in sin Aleks prebegnejo v Nemčijo. Vrnemo se v sedanjost, v leto 2006. Tridesetletni Aleks (Carlo Ljubek), ki je odrasel kot naturaliziran Nemec, in njegova že rahlo postarana starša se peljejo proti Bolgariji. V zakotnem bolgarskem mestu se Dan mrzlično pripravlja na obisk. A namesto veselega snidenja zazvoni telefon in njegov svet se poruši. Vasko in Jana sta umrla v prometni nesreči, Aleks je v bolnišnici.

Dan odpotuje v Nemčijo. V bolnišnici Aleks ne prepozna deda. V prometni nesreči je izgubil spomin in zdravniki menijo, da je zelo malo možnosti, da se mu bo povrnil. Dan z vnukom začne igrati backgammon. Ko ga vpeljuje v skrivnosti igre, mu razkriva tudi življenjske nauke: kako premagati obup in brezvoljnost, kako zagospodariti nad lastno usodo. Ded Dan zvleče Aleksa iz bolnišnice in skupaj odrineta v Bolgarijo.

Ganljiva pripoved o iskanju izgubljene identitete in pozabljenih korenin, ki iz intimne izkušnje nevsiljivo prehaja v širšo družbeno prispodobo.

Cena vstopnice je neznana.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.