Magazin > Film & Glasba & TV
32 ogledov

Svet je velik in rešitev je za vogalom

Svet je velik in rešitev se skriva za vogalom Zavod Udarnik
Kino Udarnik v Mariboru vas ob 20. uri vabi na zadnjo artfilmsko premiero letošnje sezone, kolesarski road movie z Mikijem Manojlovičem Svet je velik in rešitev se skriva za vogalom.

Usoda je kocka, ki jo držimo v pesti, življenje pa igra na robu med naključjem in veščino.
Socialistična Bolgarija, septembra 1976. V kavarnici, ki je zatočišče kockarjev, igra Bai Dan (Miki Manojlović) igro svojega življenja. Ko vrže zmagovito kombinacijo kock in ga okronajo za kralja "backgammona", v porodnišnici njegov novorojeni vnuk Aleks prvič zajoka.

Nekaj let kasneje Danova hči Jana (Anna Papadopulu), njen mož Vasko (Hristo Mutafčijev) in sin Aleks prebegnejo v Nemčijo. Vrnemo se v sedanjost, v leto 2006. Tridesetletni Aleks (Carlo Ljubek), ki je odrasel kot naturaliziran Nemec, in njegova že rahlo postarana starša se peljejo proti Bolgariji. V zakotnem bolgarskem mestu se Dan mrzlično pripravlja na obisk. A namesto veselega snidenja zazvoni telefon in njegov svet se poruši. Vasko in Jana sta umrla v prometni nesreči, Aleks je v bolnišnici.

Dan odpotuje v Nemčijo. V bolnišnici Aleks ne prepozna deda. V prometni nesreči je izgubil spomin in zdravniki menijo, da je zelo malo možnosti, da se mu bo povrnil. Dan z vnukom začne igrati backgammon. Ko ga vpeljuje v skrivnosti igre, mu razkriva tudi življenjske nauke: kako premagati obup in brezvoljnost, kako zagospodariti nad lastno usodo. Ded Dan zvleče Aleksa iz bolnišnice in skupaj odrineta v Bolgarijo.

Ganljiva pripoved o iskanju izgubljene identitete in pozabljenih korenin, ki iz intimne izkušnje nevsiljivo prehaja v širšo družbeno prispodobo.

Cena vstopnice je neznana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.