Tako na naraven način povišate raven hormona sreče

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Naše telo proizvaja serotonin, hormon, ki je zaslužen za to, kako se počutimo. Njegovo raven lahko zvišamo na različne načine, saj je življenje prekratko, da bi ga preživeli v turobnem razpoloženju.
Oglej si celoten članek

Kadar je nivo serotonina v telesu porušen, lahko to privede do depresije in ostalih težav v našem vedenju ter počutju. Serotonin se ustvarja v možganih, v žlezi, ki jo imenujejo tudi tretje oko in je center naše duše. Pomanjkanje serotonina vodi v nezmožnost osvobajanja uma od negativnih misli, nezainteresiranost za ljubezen in seks in je tudi krivec za to, da si nekoga ali nečesa ne moremo zbiti iz glave. 

Za višjo raven serotonina lahko poskrbimo tudi sami. Blagodejni vpliv ima predvsem sončna svetloba in redno gibanje (vsaj 20 minut na dan), sploh na svežem zraku. V dneh, ko sonca ni, pa je dobro poskrbeti za pravo osvetljavo, ki nam dvigne razpoloženje. Zelo pomembna je tudi prehrana. Namesto piškotov in ocvrtega krompirja strokovnjaki za dvig serotonina svetujejo banane, oreščke, jajca in purana. Zelo pomaga tudi petje, sploh petje v skupini, ki sprošča hormona sreče in ljubezni, to sta serotonin in oksitocin. Ključen za visoko raven hormona sreče pa je predvsem kvaliteten spanec. Pomaga tudi druženje s prijatelji in ukvarjanje z hobiji, ki vas veselijo.

Pomembno si je zapomniti, da višja raven serotonina vpliva na boljše razpoloženje, prav tako pa je dobro razpoloženje zaslužno za proizvodnjo hormona sreče v našem telesu. Gre torej za dvosmerno cesto. 

Zdravje S to hrano boste res dobre volje

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.