Tako se sliši Zemlja v vesolju

Ste že slišali zvok Zemlje, ki ga je NASIN satelit posnel v vesolju?
Oglej si celoten članek

Satelit Radiation Belt Storm Probe (RBSP), je posnel zvok Zemlje, ki zelo spominja na jutranje čivkanje ptic. Posnetek je nastal na začetku septembra, le nekaj dni po tem, ko so ga poslali v vesolje.

Zvok s posnetka oddaja Zemljina magnetosfera, znanstveniki pa so ga poimenovali kar Zemeljn zbor. "Zvok, ki je slišati kot ptičje petje, bi ljudje lahko ujeli tudi preko radijskih sprejemnikov. Pogosteje bi signal lahko zaznali zjutraj, prav zaradi tega in zaradi podobnosti s ptičjim ptejem, pa smo ga poimenovali tudi jutranji zbor," je za Daily Mail pojasnil Craig Kletzin z univerze v Iowi.

Satelit, ki je posnel zvok Zemlje, je sicer eden od dveh satelitov, ki so jih pri NASI 30. avgusta poslali v vesolje. Satelita okoli planeta krožita v malenkost različnih orbitah, s svojimi instrumenti pa bosta dve leti opazovala Van Allenova sevalna pasova, ki obdajata Zemljo. Znanstveniki bodo z njuno pomočjo proučevali vpliv Sončevega vetra v pasovih, ki predstavljata del Zemeljne magnetosfere.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.