Magazin
223 ogledov

Tako se sliši Zemlja v vesolju

zemlja evropa iStock Žurnal24 main
Ste že slišali zvok Zemlje, ki ga je NASIN satelit posnel v vesolju?

Satelit Radiation Belt Storm Probe (RBSP), je posnel zvok Zemlje, ki zelo spominja na jutranje čivkanje ptic. Posnetek je nastal na začetku septembra, le nekaj dni po tem, ko so ga poslali v vesolje.

Zvok s posnetka oddaja Zemljina magnetosfera, znanstveniki pa so ga poimenovali kar Zemeljn zbor. "Zvok, ki je slišati kot ptičje petje, bi ljudje lahko ujeli tudi preko radijskih sprejemnikov. Pogosteje bi signal lahko zaznali zjutraj, prav zaradi tega in zaradi podobnosti s ptičjim ptejem, pa smo ga poimenovali tudi jutranji zbor," je za Daily Mail pojasnil Craig Kletzin z univerze v Iowi.

Satelit, ki je posnel zvok Zemlje, je sicer eden od dveh satelitov, ki so jih pri NASI 30. avgusta poslali v vesolje. Satelita okoli planeta krožita v malenkost različnih orbitah, s svojimi instrumenti pa bosta dve leti opazovala Van Allenova sevalna pasova, ki obdajata Zemljo. Znanstveniki bodo z njuno pomočjo proučevali vpliv Sončevega vetra v pasovih, ki predstavljata del Zemeljne magnetosfere.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.