Takšnemu sadju se raje izognite

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Da je sadje dobro jesti vsak dan, verjetno ni treba poudarjati, a vseeno pazite, kakšnega jeste. Če kompot štejete za sadni obrok, delate napako.
Oglej si celoten članek

Uživanje svežega ali suhega sadja vsak dan strokovnjaki povezujejo z manjšim tveganjem za razvoj različnih bolezni, če sveže sadje zamenjate s konzerviranim, pa se možnosti za pojav različnih bolezni, ki lahko pripeljejo tudi do smrti, povečajo za 17 odstotkov, opozarjajo znanstveniki z Univerze v Liverpoolu.

V raziskavi o prehranskih navadah in vplivu teh na zdravje je sodelovalo 65.000 odraslih Britancev, in sicer z odgovori na anketne vprašalnike, potekala pa je sedem let. In čeprav so avtorji vprašalnika v isto kategorijo uvrstili zamrznjeno in konzervirano sadje, znanstveniki razlagajo, da je krivec za "manj zdravo življenje" zadnje. Konzervirano sadje praviloma plava v velikih količinah sladkorja ali fruktoze, kar strokovnjaki povezujejo s pojavom debelosti, povišanim krvnim pritiskom, holesterolom in odpornostjo na inzulin.

Nasprotno je zamrznjeno sadje, če seveda nima dodanega sladkorja, enako svežemu, kar poudarjajo tudi raziskovalci: "Če nima dodanega sladkorja, je zamrznjeno sadje zdravo," razlaga Simon Capewell, profesor klinične epidemiologije z omenjene univerze.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.