Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Takšnemu sadju se raje izognite

kompot Shutterstock
Da je sadje dobro jesti vsak dan, verjetno ni treba poudarjati, a vseeno pazite, kakšnega jeste. Če kompot štejete za sadni obrok, delate napako.

Uživanje svežega ali suhega sadja vsak dan strokovnjaki povezujejo z manjšim tveganjem za razvoj različnih bolezni, če sveže sadje zamenjate s konzerviranim, pa se možnosti za pojav različnih bolezni, ki lahko pripeljejo tudi do smrti, povečajo za 17 odstotkov, opozarjajo znanstveniki z Univerze v Liverpoolu.

V raziskavi o prehranskih navadah in vplivu teh na zdravje je sodelovalo 65.000 odraslih Britancev, in sicer z odgovori na anketne vprašalnike, potekala pa je sedem let. In čeprav so avtorji vprašalnika v isto kategorijo uvrstili zamrznjeno in konzervirano sadje, znanstveniki razlagajo, da je krivec za "manj zdravo življenje" zadnje. Konzervirano sadje praviloma plava v velikih količinah sladkorja ali fruktoze, kar strokovnjaki povezujejo s pojavom debelosti, povišanim krvnim pritiskom, holesterolom in odpornostjo na inzulin.

Nasprotno je zamrznjeno sadje, če seveda nima dodanega sladkorja, enako svežemu, kar poudarjajo tudi raziskovalci: "Če nima dodanega sladkorja, je zamrznjeno sadje zdravo," razlaga Simon Capewell, profesor klinične epidemiologije z omenjene univerze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.