Tanja Ribič:  Na koncu sem se le odločila, da spregovorim kot opozorilo

Foto: Pop TV
Foto: Pop TV
Tanja Ribič preživlja težke trenutke.
Oglej si celoten članek

Igralka in pevka Tanja Ribič je spregovorila o svoji materi, ki preživlja težke čase. "Nisem hotela pisati o tem, vendar, sem se na koncu le odločila, da spregovorim kot opozorilo, da se take stvari ne bi ponavljale ..." pravi Tanja.

Tanjin oče, ki je zbolel za demenco, od lani živi v domu, njena mama pa ima težave s srcem. "Vseeno je vsak dan hodila k njemu, skrbela za kmetijo, ki jo je ustvarila, ko je šla v pokoj, za nameček je hudo zbolela tudi njena sestra in mami je prevzela skrb tudi za njo. Nismo je mogli ustaviti, saj je bil to njen način. Zdelo se ji je, da zmore vse. Pomagala je sestri, ki ni hotela k zdravniku, ni dovolila, da ga pokličejo, ker jo je bilo sram, ker ima grdo frizuro! Dokler se jaz nisem razjezila in zahtevala, da pride zdravnik. Takoj so jo odpeljali v bolnico zaradi popuščanja srca. Moja teta je bila popolnoma pri sebi, le dihala je težko. Mami je zdaj izmenično obiskovala mojo teto v Celju in očeta v Šmarju, kar je kar precej vožnje. Skoraj cele dneve v avtu. Ampak je vse zmogla s svojim optimizmom," piše Tanja.

Nato pa je prišel dan, ko je njeni mami zdravnica povedala, da mora teta domov. "Teta ni bila sposobna niti sedeti, je pa normalno govorila, nam telefonirala, bila še dokaj polna življenja. ’Kam domov, doma nima nikogar? Nima otrok,’ se je spraševala moja mami in pogledala sestro, pa ji zabrusi zdravnica: ’Vam govorim!’ Obema je bilo zelo težko, ko je vpričo popolnoma prisebne tete, dala vedeti, da ne bo nikoli boljše. ’Če ne bo šla danes, bo šla pa jutri!" je grobo nadaljevala. Ampak kam, starka pri 87 letih naj gre kam? Moja mami je invalid, komaj uspe urediti vse z očetom, ki jo po šestdesetkrat na dan kliče."

Tanjini teti se je stanje po pogovoru z zdravnico, ki naj bi jo obravnavala kot »predmet«, poslabšalo. "Od takrat dalje ni več funkcionirala, nehala se je boriti in zdaj le še počasi odhajajoče nebogljeno telo ... Moja mami pa je po tem razgovoru vso pot od Celja do Ponikve jokala. Meni tega ni priznala, povedala mi je kasneje njena prijateljica. Od doma je pobrala samo nekaj stvari in se odpravila v Šmarje k očetu. Od tam sem ta večer dobila klic, da je mojo mamico zadela možganska kap ..."

Tanjino mamo so zdravniki rešili, je pa kap pustila posledice. "Ne bom obtoževala in rekla, da je kdor koli kriv za to, a grobi prijemi pri starejših ne naredijo nič dobrega. Pri nikomur! Sočutje pa tudi nič ne stane, je pa čedalje bolj pogrešano..."

xxx

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 13:26 12. April 2018.

    Joj, joj, na kateri koli portal pogledaš, skačejo iz njega Đuriči, celo pri TV dnevniku. Se vam ne zdi, da …

  • 22:40 10. April 2018.

    Demenca prizadene obolelega in družinske člane. Ampak, gospa Tanja je očitno malo out in si omisli vedno nove in nove …

  • 20:53 10. April 2018.

    Takole- gospa Tanja Ribič je lepo napisala in povedala svoje tezave- saj ni nic spornega! Le zakaj jo napadate-se norčujete? …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.