Magazin > VIP
23651 ogledov

Tanja Ribič:  Na koncu sem se le odločila, da spregovorim kot opozorilo

Tanja Ribič Pop TV
Tanja Ribič preživlja težke trenutke.

Igralka in pevka Tanja Ribič je spregovorila o svoji materi, ki preživlja težke čase. "Nisem hotela pisati o tem, vendar, sem se na koncu le odločila, da spregovorim kot opozorilo, da se take stvari ne bi ponavljale ..." pravi Tanja.

Tanjin oče, ki je zbolel za demenco, od lani živi v domu, njena mama pa ima težave s srcem. "Vseeno je vsak dan hodila k njemu, skrbela za kmetijo, ki jo je ustvarila, ko je šla v pokoj, za nameček je hudo zbolela tudi njena sestra in mami je prevzela skrb tudi za njo. Nismo je mogli ustaviti, saj je bil to njen način. Zdelo se ji je, da zmore vse. Pomagala je sestri, ki ni hotela k zdravniku, ni dovolila, da ga pokličejo, ker jo je bilo sram, ker ima grdo frizuro! Dokler se jaz nisem razjezila in zahtevala, da pride zdravnik. Takoj so jo odpeljali v bolnico zaradi popuščanja srca. Moja teta je bila popolnoma pri sebi, le dihala je težko. Mami je zdaj izmenično obiskovala mojo teto v Celju in očeta v Šmarju, kar je kar precej vožnje. Skoraj cele dneve v avtu. Ampak je vse zmogla s svojim optimizmom," piše Tanja.

Nato pa je prišel dan, ko je njeni mami zdravnica povedala, da mora teta domov. "Teta ni bila sposobna niti sedeti, je pa normalno govorila, nam telefonirala, bila še dokaj polna življenja. ’Kam domov, doma nima nikogar? Nima otrok,’ se je spraševala moja mami in pogledala sestro, pa ji zabrusi zdravnica: ’Vam govorim!’ Obema je bilo zelo težko, ko je vpričo popolnoma prisebne tete, dala vedeti, da ne bo nikoli boljše. ’Če ne bo šla danes, bo šla pa jutri!" je grobo nadaljevala. Ampak kam, starka pri 87 letih naj gre kam? Moja mami je invalid, komaj uspe urediti vse z očetom, ki jo po šestdesetkrat na dan kliče."

Tanjini teti se je stanje po pogovoru z zdravnico, ki naj bi jo obravnavala kot »predmet«, poslabšalo. "Od takrat dalje ni več funkcionirala, nehala se je boriti in zdaj le še počasi odhajajoče nebogljeno telo ... Moja mami pa je po tem razgovoru vso pot od Celja do Ponikve jokala. Meni tega ni priznala, povedala mi je kasneje njena prijateljica. Od doma je pobrala samo nekaj stvari in se odpravila v Šmarje k očetu. Od tam sem ta večer dobila klic, da je mojo mamico zadela možganska kap ..."

Tanjino mamo so zdravniki rešili, je pa kap pustila posledice. "Ne bom obtoževala in rekla, da je kdor koli kriv za to, a grobi prijemi pri starejših ne naredijo nič dobrega. Pri nikomur! Sočutje pa tudi nič ne stane, je pa čedalje bolj pogrešano..."

Komentarjev 10
 • wingspan15 13:26 12.april 2018.

  Joj, joj, na kateri koli portal pogledaš, skačejo iz njega Đuriči, celo pri TV dnevniku. Se vam ne zdi, da sedaj že malo pretiravate. Sedaj ko se slavna hči, umetnica, igralka, pisateljica, pesnica etc vrača v Slovenijo, boste pa sploh ...prikaži več imeli kaj pisati. Nas boste sproti seznanjali tudi z napihnjenostjo, pa zaprtostjo. Pa kaj v Sloveniji res ni drugih tem? Sicer pa se resnično sposobni umetniki (v Sloveniji jih imamo kar nekaj, ne izpostavljajo na takšen način. Se jim ni treba.

 • Avatar Zala
  Zala 22:40 10.april 2018.

  Demenca prizadene obolelega in družinske člane. Ampak, gospa Tanja je očitno malo out in si omisli vedno nove in nove teme, samo, da bi bila še v obtoku. Enkrat je to bleščeča? kariera hčere, drugič štirinožec, sedaj je na vrsti ...prikaži več že oboleli oče. Očitno že nekoliko ostarelo mladenko nič ne ustavi pri izbiri objekta, ki bi ji omogočil, da bi bila kjerkoli omenjena. Žalostno.

 • zdravka 20:53 10.april 2018.

  Takole- gospa Tanja Ribič je lepo napisala in povedala svoje tezave- saj ni nic spornega! Le zakaj jo napadate-se norčujete? Nikoli ni nič prav- posebno, kadar se ona oglasi! Vsi imamo tezave-nekateri tako tezka zdr.stanja...kar nam ne daje pravice, da ...prikaži več smo nestrpni! Samo humano je, ker se je dotaknila odnosa do bolnih- in ima prav! ⚘⚘⚘