Tecite le zjutraj ali zvečer

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vročinski val, ki je te dni zajel Slovenijo, čez dan otežuje vsakršno ukvarjanje s športom, kar je še posebno nadležno za zagrizene tekače.
Oglej si celoten članek

Če se le da, v najbolj vročih dneh raje počivajte,” svetuje osebna trenerka Barbara Kodrin. “Kdor pa se ne more odreči športu, naj ukvarjanje z njim omeji na zgodnje jutranje ali pozne popoldanske ure, ko se ozračje malo shladi,” poudarja.

Manj oblačil, več vode

Če se boste kljub temu odločili, da se vadbi ne odrečete, se nanjo vsaj primerno pripravite. Izberite lahka oblačila, ki dihajo in v katerih se dobro počutite. “Tudi če so zjutraj in zvečer temperature malo nižje, je še vedno toplo, zato ne pozabite s seboj vedno imeti plastenke z vodo,” pravi Kodrinova. V športnih trgovinah so na voljo tudi take, ki si jih priročno pripasate in vas pri teku ne motijo.

Poslušajte svoje telo

Visoke temperature so za telo napor že same po sebi, če pa k temu dodate gibanje, je hitro lahko preveč. “Poslušajte svoje telo in se ob najmanjšem znaku, da nekaj ni v redu, takoj ustavite in odnehajte,” opozarja sogovornica. “To so lahko nenadna slabost, glavobol ali zbadanje v trebuhu.” Vadbo v vročini po izkušnjah osebne trenerke lahko brez posledic prenesejo le tisti, ki redno in intenzivno trenirajo ter so navajeni na vročino, tako da je njihovo telo pripravljeno na tovrstne napore. A tudi zanje velja enak napotek: poslušajo naj svoje telo. V želji po ohranjanju kondicije torej nikar ne pretiravajte, saj vam bo nekaj dni počitka najbrž prej koristilo. Še bolje je, če tek za nekaj dni zamenjajte s plavanjem ter združite gibanje in prijetno ohladitev.

Začetniki, počakajte na ohladitev

Če ravno nameravate začeti teči ali ste začeli pred kratkim, raje počakajte na prijetnejše temperature, svetuje osebna trenerka. Za telo, ki ni vajeno telesnih naporov, je takšna vročina prenaporna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.