THC brez neželenih učinkov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Odkrili vzrok za pešanje spomina pri uživalcih marihuane.
Oglej si celoten članek

Dejstvo, da kajenje marihuane slabo vpliva na zmožnost koncentracije in pomnjenja, je znano že dolgo, a znanstveniki so šele zdaj odkrili, kaj je vzrok. Kriv naj bi bil učinek, ki ga ima THC na celice astroglia, ki so pasivna podpora nevronom v procesu posredovanja živčnih impulzov.

Manj neželenih učinkov

Odkritje je po naključju uspelo mednarodni ekipi znanstvenikov iz Kanade, Kitajske, Francije, Španije in ZDA, ki je raziskovala vlogo različnih celic pri procesu pomnjenja. V nasprotju z njihovimi pričakovanji za slab spomin ni bil kriv učinek, ki ga ima THC na nevrone, temveč njegov učinek na celice astroglia, o katerih raziskovalci sploh niso razmišljali. Odkritje je pomemben korak naprej tako pri razumevanju delovanja možganov kot pri odpravljanju neželenih stranskih učinkov medicinske uporabe konoplje. Znanstveniki so namreč prepričani, da bi lahko molekulo THC v prihodnosti v laboratoriju spremenili tako, da bo z njo mogoče ublažiti bolečino, ne da bi bile ob tem prizadete možganske sposobnosti.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.