To je najprimernejša ura za jutranjo in popoldansko kavo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Tako boste iz učinka kofeina iztisnili največ.
Oglej si celoten članek

Steven Miller, nevroznanstvenik iz univerze v Marylandu, je raziskal, kdaj je optimalni čas za jutranjo kavo. Pravi, da kave naj ne bi pili pred pol deseto zjutraj. Med osmo in deveto uro zjutraj je nivo kortizola v krvi najvišji, ob predpostavki, da vstanete ob sedmih zjutraj. Kortizol pa je hormon stresa, ki poskrbi za to, da se zjutraj čim prej prebudimo. Miller priporoča, da jutranje kave ne pijete vsaj 90 minut po tem, ko ste se prebudili. 

Največ boste od kave imeli, če jo boste spili med 9.30 in 11.30, saj je takrat raven kortizola v krvi nizka. Takrat telo najlažje predela stimulativni kofein. Miller je tudi ugotovil, da kdor kavo pije v času, ki je nivo kortizola najvišji, lahko razvije odpornost na kofein. Kava namreč znižuje raven kortizola in zmanjšuje energijo, kar pomeni, da v tem delu jutra deluje tako, da človek s časoma potrebuje še več kofeina. Če vstajate bolj zgodaj, se kortizol dvigne prej, če pa ostanete kasneje, je na svojem vrhuncu v kasnejših jutranjih urah. 

Popoldne se kortizol dvigne med 12. in 13. ter med 17.30 in 18.30 uro, tako da je najbolj priporočljiv čas za popoldansko kavo med 14. in 15. uro. 

Magazin Pet prigrizkov, ki si jih lahko privoščite brez slabe vesti!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.