Magazin > Lepota & telo
3919 ogledov

To je najprimernejša ura za jutranjo in popoldansko kavo

Kava Profimedias
Tako boste iz učinka kofeina iztisnili največ.

Steven Miller, nevroznanstvenik iz univerze v Marylandu, je raziskal, kdaj je optimalni čas za jutranjo kavo. Pravi, da kave naj ne bi pili pred pol deseto zjutraj. Med osmo in deveto uro zjutraj je nivo kortizola v krvi najvišji, ob predpostavki, da vstanete ob sedmih zjutraj. Kortizol pa je hormon stresa, ki poskrbi za to, da se zjutraj čim prej prebudimo. Miller priporoča, da jutranje kave ne pijete vsaj 90 minut po tem, ko ste se prebudili. 

Največ boste od kave imeli, če jo boste spili med 9.30 in 11.30, saj je takrat raven kortizola v krvi nizka. Takrat telo najlažje predela stimulativni kofein. Miller je tudi ugotovil, da kdor kavo pije v času, ki je nivo kortizola najvišji, lahko razvije odpornost na kofein. Kava namreč znižuje raven kortizola in zmanjšuje energijo, kar pomeni, da v tem delu jutra deluje tako, da človek s časoma potrebuje še več kofeina. Če vstajate bolj zgodaj, se kortizol dvigne prej, če pa ostanete kasneje, je na svojem vrhuncu v kasnejših jutranjih urah. 

Popoldne se kortizol dvigne med 12. in 13. ter med 17.30 in 18.30 uro, tako da je najbolj priporočljiv čas za popoldansko kavo med 14. in 15. uro. 

oreščki Magazin Pet prigrizkov, ki si jih lahko privoščite brez slabe vesti!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.