Zdravje > Aktualno
1645 ogledov

Zaradi ugriza klopa alergični na meso

Klop Pixabay
Zdravniki ugotavljajo, da je vedno več primerov gozdarjev in lovcev, ki so alergični na meso.

S toplimi temperaturami se v naravo vračajo tudi male nadloge, ki napadajo tako nas kot naše hišni ljubljenčke. Sezona klopov se je že začela in izredno pomembno je, da se primerno zaščitimo. Klopi prenašajo nekaj nevarnih bolezni, med njimi klopni meningoencefalitis in boreliozo, manj znano pa je, da lahko zaradi reakcije človeškega imunskega sistema po ugrizu nastopijo tudi alergije.

klopni meningitis Cepljenje Zdravje KME: To je bolečina, ki se je ne da opisati

Srbečica, vrtoglavica in oteženo dihanje

Trava narava gozd | Avtor: Pixabay Pixabay
Ko se je 58-letni pacient z močno srbečico, ki je nastopala predvsem ponoči in ki so ji sledili vrtoglavica, nizek pritisk in oteženo dihanje, obrnil na dermatologa Tila Biedermanna, strokovnjaka za biološke zasnove kože, imunologije in alergije, je bil že precej obupan. Kot poroča sueddeutsche.de si gospod ni mogel razložiti, zakaj se mu srbečica ponavlja. Biedermann pa je takoj posumil vzrok, saj mu je 58-letnik razkril dve pomembni podrobnosti – srbečica se mu ponavlja predvsem po zaužitju mesa in gospod je bil strasten lovec.

"Bolnik je razvil alergijo na rdeče meso," razloži vodja univerzitetne kožne klinike tehnične univerze v Münchnu. Razlog za nenaden nastop alergije je bil ugriz klopa, ki ga je utrpel 58-letnik. "V redkih primerih večkratni ugrizi klopov lahko povzročijo alergijo," dodaja Biedermann.

klop Eterična olja Vizita za živali Izdelajte repelent za zaščito pred klopi

Alergije na rdeče meso ni mogoče ozdraviti

Med postopkom sesanja klop zaužije kri, jo premeša z vsebino prebavnega trakta in jo nato izpluni. Tako v naše telo iz žuželkinega telesa pridejo sladkorne molekule, ki so povezane v verigo z imenom alfa-galaktoza. Med evolucijo smo ljudje izgubili možnost proizvajanja te substance. Če sedaj pridemo v stik z njo, jo naše telo snov prepozna kot tujo in po večkratnem stiku na substanco lahko telo, ko zaužijemo rdeče meso, reagira z alergično reakcijo. "Ogroženi so predvsem ljudje, ki jih klopi pogosto pičijo, ker so na primer v naravi s psi ali delajo kot gozdarji ali lovci," ugotavlja Biedermann.

Alergijo na rdeče meso ni mogoče ozdraviti, a raziskave kažejo, da lahko nekateri bolniki zaužijejo tudi več kosov pečenke, preden se pokažejo prvi simptomi. "Nekaj kock slanine v solati ne bo povzročilo alergijske reakcije," pomirja Biedermann.

Ugriz klopa pa ni vedno edini vir omenjene alergije. Snov, ki povzroča alergijo, lahko v telo prispe tudi z zdravili, ki jih farmacevtska podjetja proizvajajo s pomočjo živalskih celic.

rdeče meso | Avtor: Pixabay Pixabay

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.