Vizita za živali > Festival
6405 ogledov

Izdelajte repelent za zaščito pred klopi

klop Profimedias
Klopi: Se sprašujete, kako na naraven in neškodljiv način zaščititi sebe, otroke in štirinožne prijatelje? Poskusite z rastlinskimi izvlečki.

"Rastlinski izvlečki so lahko odlična zaščita proti klopom, predvsem eterična olja, ki vsebujejo veliko linaloola, eucalyptola in tujona. To so sivka, žajbelj, poprova meta, limonska trava, rožmarin, pelargonija …" nam je pojasnila biotehnologinja iz Zeliščnega posestva Cvetka Katarina Kovačič.

Katarina nas bo obiskala tudi na Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici, ki bo na Trgu Edvarda Kodelja. Tam bodo lahko otroci na njeni brezplačni delavnici izdelali svoj prvi in čisto pravi repelent proti klopom, ki ga bodo lahko odnesli domov.

Letos se obeta velika novost, saj bo Festival za ljubitelje živali del večjega dogodka za otroke: DEŽELE PRIJATELJEV. Dogodek organiziramo portal Žurnal24.si, Radio Robin in Mestna občina Nova Gorica. Poleg Festivala za ljubitelje živali boste tako lahko istočasno obiskali še Robin Hood Festival, kjer vas bodo pričakale pravljične dežele. V primeru slabega vremena bomo dogodek prestavili na 9. junij. 

Previdnost pri eteričnih oljih

"Eterična olja imajo poleg odganjevalne funkcije tudi odličen vpliv na naše telo in sicer spodbujajo delovanje celotnega organizma, poživljajo naše celice in nas krepijo," pojasnjuje Katarina. Kljub temu, da so čisto naravna, pa je pri uporabi po njenih izkušnjah potrebna previdnost: "Vsa eterična olja namreč močno koncentrirana in v nerazredčeni obliki lahko zelo strupena. Zato moramo biti pri uporabi eteričnih olj vedno previdni in sicer jih pred uporabo nujno razredčimo."

<div id="clanki_festival2019"></div>

<script src="https://www.zurnal24.si/banners/2019/04/festival/festival.js"></script>

Opozarja, da lahko nerazredčena povzročijo alergije, draženje in srbečico. Po njenih besedah je pomembno, da jih kombiniramo v pravem razmerju in seveda da kombiniramo med seboj eterična olja, ki podobno delujejo in ne takšna, ki bi lahko v kombinaciji škodljivo delovala na naše telo.

Katarina Kovačič | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Ne nalagajo se v telesu

"Najboljše pri rastlinskih izvlečkih je to, da se v telesu ne nalagajo, tudi če pridejo v stik s sluznicami in prebavili, se ne bomo zastrupili. Klopom ne ustreza vonj jabolčnega kisa, ki pa je tudi za nas precej neprijeten. Priporočam, da ga pokombinirate z zelišči, kot sta sivka in žajbelj, ki prikrijeta močan vonj," pojasnjuje Katarina. 

Proti klopom deluje tudi česen, ki ga lahko dodaš v kakšno mešanico zelišč in kisa, vendar pa je njegov vonj izredno težko prikriti.

Vsekakor je po njenih navedbah pomembno, da se ob prihodu domov dobro pregledate in stuširate, če najdete klopa pa ga odstranite. "Najpogostejši bolezni sta klopni meningitis, proti kateremu se lahko cepiš in lymska borelioza, ki je bakterijska bolezen, zdravi pa se jo z antibiotiki. Prepoznaš jo po rdečici v obliki kroga, ki se po nekaj dneh pojavi okoli mesta ugriza," opisuje.

Če ob odstranjevanju klopa glavica ostane v tkivu, obisk zdravnika še ni potreben: "Tkivo običajno v nekaj dneh glavico klopa samo izloči, najpogosteje preko ognojka. Poskrbite le, da se ranica ne okuži."

Konvencionalna zaščita pred klopi

Najbolj poznana predstavnika sintezne kemije, ki odganjata klope, sta po njenih navedbah DEET in permethrin. "DEET je bil razvit tekom 2. svetovne vojne za uporabo proti mrčesu v tropskih področjih, uporaba pa se je z leti močno razširila," pravi. 

"Čeprav je izredno dober repelent, pa je za naše telo lahko hitro strupen, v telesu se tudi bioakumulira oziroma nalaga.Tudi permetrihin se uporablja kot insekticid in pesticid, v prevelikih odmerkih deluje kot živčni strup in je izredno strupen za vodne organizme in mačke," opisuje. 

Zato svetuje, da se pred klopi zaščite na naraven način, ki telesu ne škoduje: "Vse bolezni, ki jih prenašajo klopi, lahko preprečimo zgolj s preprečitvijo ugriza okuženega klopa. Vsi klopi sicer niso okuženi, če si cepljen proti klopnemu meningitisu pa za njim načeloma ne zboliš, tudi če te okužen klop ugrizne."

anja.scuka@zurnal24.si

Sorodne novice