Zdravje
106 ogledov

Slovenija napredovala za tri mesta

šport, rekreacija, fitnes, tek, zdravje, moški Profimedias
Glede na indeks tiskovne agencije Bloomberg smo Slovenci 24. najbolj zdrav narod na svetu.

Najbolj zdrav narod na svetu so Španci, ki so s prvega mesta izrinili Italijane. Bloombergov indeks upošteva več kazalnikov za zdravje naroda, med drugim pričakovano življenjsko dobo, telesno težo, kajenje ter okoljske dejavnike, kot so dostop do čiste pitne vode ter sanitarni pogoji.

Slovenija napredovala za tri mesta

Slovenija je po tem indeksu, ki ga Bloomberg izračuna na podlagi podatkov Svetovne zdravstvene organizacije, Svetovne banke in ZN, na 24. mestu. Glede na prejšnjo raziskavo je napredovala za tri mesta in se med narodi iz držav na območju nekdanje Jugoslavije nahaja najvišje. Hrvati zasedajo 31. mesto, Črnogorci so 41., BiH je na 42. mestu, Srbi so na 55. in Makedonci mesto za njimi.

Na dnu države Podsaharske Afrike

Na prvih desetih mestih lestvice, ki vsebuje169 držav, je šest evropskih narodov. Vodilnim Špancem in Italijanom družbo na tretjem mestu delajo Islandci, Švicarji na petem, Švedi na šestem in Norvežani na devetem mestu. Med azijskimi državami se je najvišje, na četrto mesto, uvrstila Japonska, Avstralci so na osmem, ZDA pa na 35. mestu.

Na dnu lestvice prevladujejo države Podsaharske Afrike. Med 30 najmanj zdravimi narodi jih 27 prihaja iz te regije, poleg njih pa še Haiti, Afganistan in Jemen.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.