Zdravje > Aktualno
177 ogledov

Za zdravje: Navodila za pravilno ravnanje

poplave - fotografija je simbolična
Pazite okužb, tudi s plesnijo.

Ob poplavah moramo biti pozorni na različne vidike varovanja svojega zdravja, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer dodajajo, da še posebno pozornost namenimo živilom.

Zemeljski plaz v Gorjah pri Cerknem Vreme Slovenija Evakuacija ljudi z domov zaradi nevarnosti
Tržič ujma Ujma Slovenija Vas popolnoma odrezana od sveta, do njih s helikopterjem

Pitna voda

  • Pitno vodo razkužujemo s prekuhavanjem z vsaj triminutnim vretjem. Če je voda motna, jo najprej zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo skozi več plasti čiste, prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Prekuhano vodo nato hranimo na hladnem v zaprti posodi, za pitje pa jo lahko uporabljamo 24, izjemoma 48 ur.

Poplavljena in nepoplavljena živila

  • Nepoplavljena živila umaknemo na varno, v suhe, temne in zračne prostore. Živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo, pa zavržemo. Prav tako zavržemo plesniva živila ter živila v embalažah in pločevinastih konzervah, ki so bile kakorkoli poškodovane. Razlito in razsuto hrano moramo nemudoma odstraniti, da ne bi privabljala glodavcev in mrčesa.

Zamrzovalnik in hladilnik

  • Živila, ob poplavi shranjena v hladilnikih in zamrzovalnikih, ki niso bili poplavljeni in niso utrpeli daljšega izpada električne energije, lahko uporabimo. Prav tako so živila v originalno zaprti, nepoškodovani pločevinasti ali stekleni embalaži najneverjetneje varna, čeprav jih pred uporabo, če je le mogoče, očistimo in razkužimo.

Prostore prezračimo in očistimo

  • Prostore po poplavah prezračimo. Iz prostorov odstranimo opremo in predmete ter jih očistimo s čisto vodo in čistili, s čisto vodo očistimo tudi poplavljena tla in stene ter jih razkužimo z ustreznim razkužilom, na primer klorovim preparatom. Očiščene in razkužene prostore prezračimo, ogrejemo in posušimo. Živila lahko na prvotno mesto vrnemo, ko so prostori, police in oprema čisti in suhi.

Pazite se okužb

  • Pri čiščenju prostorov je tveganje za okužbo z različnimi mikroorganizmi večje, zato v delo ne vključujmo oseb, ki so za okužbe dovzetnejše. To so predvsem otroci, starejši, nosečnice in kronični bolniki.
  • Stoječa voda in odvečna vlaga med poplavami nudita ugodne pogoje za razrast plesni, ki lahko predstavlja tveganje za zdravje. Prostore, ki so bili poplavljeni in zaprti več dni, obravnavamo, kot da so onesnaženi s plesnimi.
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.