Slovenija
7384 ogledov

Vas popolnoma odrezana od sveta, do njih s helikopterjem

Vremenska ujma, Občina Tržič Facebook
Vaščanom so dopoldne s helikopterjem Slovenske vojske pripeljali agregat.

Helikopterska posadka Slovenske vojske je na zahtevo civilne iniciative uspešno prepeljala agregat, gorivo in ostalo nujno pomoč v vas Jelendol, ki jo je sinočnje hudo neurje odrezalo od sveta, je vojska sporočila prek Twitterja. Ponekod v vasi Jelendol ni niti vode niti elektrike, Tržiška Bistrica pa je odnesla cesto tudi do vasi Dolina.

Poškodovanih po zadnjih podatkih s terena sicer ni. Pripadniki civilne zaščite so na terenu in in iščejo rešitve, da bi ponovno vzpostavili vsaj začasen promet do krajev, ki jih je narasla voda odrezala.

Zemeljski plaz v Gorjah pri Cerknem Vreme Slovenija Evakuacija ljudi z domov zaradi nevarnosti

Občane pozvali, naj bodo doma

Vaščane Čadovelj, Jelendola in Doline na občini pozivajo naj danes nujno ostanejo doma. Zapisali so tudi, naj poleg omenjenih tudi vaščani Loma vodo obvezno prekuhavajo. "Do vasi se bodo pristojne službe prebile z interventnimi ekipami ali helikopterjem. Občani lahko potrebe sporočajo gasilskemu štabu," so še dodali na občini.

Po podatkih portala trzic.net je reka Lomščica ogrožala most pod Jezom za hidroelektrarno Slap, divjala pa je tudi na poti do Čadovelj, kjer je narasla tudi Tržiška Bistrica. Voda se je prelivala čez zapornice in s seboj prinesla veliko naplavin. Škodo so utrpele tudi hiše na Cankarjevi cesti.

Kot je na Facebooku zapisal župan občine Borut Sajovic, so poplavljeni spodnji deli številnih domov in gospodarskih objektov. "Uničene so ceste in komunalna infrastruktura, dostop do Čadovelj, Doline, Jelendola in vasi v Lomu pa ni mogoč ter je razen za interventne ekipe prepovedan," je dodal.

Potrebna sanacija bo trajala več mesecev

"Na nekaterih delih Jelendola ni niti vode in elektrike. Poplavljenih je približno 10 hiš, na splošno pa bo verjetno potrebna sanacija, ki bo trajala več mesecev," je povedal poveljnik štaba civilne zaščite občine Tržič Drago Zadnikar. Na terenu so poleg ostalih interventnih ekip tudi delavci Elektra Gorenjska.

Voda je zalila kleti stanovanjskih hiš v naselju Kovor, Senično in Sebenje. Na Partizanski ulici v Tržiču je zaradi močnega vetra in dežja pričela puščati kovinska obroba in je meteorna voda tekla v stanovanje, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Dež Napoved Slovenija Takšno bo vreme za praznike in prihodnji vikend

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • jakec1575 15:57 30.oktober 2018.

    napisejo, da bo sanacija trajala vec mesecev, potem pa se po mesecih pozabi na to in naslednje leto isto.