Zdravje > Aktualno
1982 ogledov

Zdravje v Sloveniji: Slabše proti vzhodu Slovenije

zdravstvo Saša Despot
Kje v Sloveniji si odrasli redno umivajo zobe, kje so zabeležili največji porast pljučnega raka, kako pridno se udeležujemo preventivnih programov kot sta Zora in Svit. Zanimivi podatki in primerjava o zdravju med slovenskimi občinami.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil kazalnike o zdravju v slovenskih občinah. Na nivoju celotne Slovenije novi podatki kažejo, da se je v primerjavi z lanskoletno objavo izboljšal delež delovno aktivnih prebivalcev, v Sloveniji imamo tudi višji delež izbobraženih ljudi. Sicer se je v primerjavi z lani prebivalstvo še bolj postaralo, višji je delež starejših od 80 let: "Prebivalci umirajo starejši, k čemur pomembno prispeva manjša umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja pred starostjo 74 let," sporočajo z NIJZ.

Kaj je boljše od lani?

Pozitiven premik so zabeležili tudi v kategoriji izdanih zdravil za zdravljenje duševnih težav. Podatek o manjšem številu prejemnikov zdravil za zdravljenje duševnih bolezni tako nakazuje, da je duševnih stisk manj, nižja je tudi umrljivost zaradi samomora.

"Razveseljivo je tudi dejstvo, da se prebivalci bolj udeležujejo obeh preventivnih programov za odkrivanje raka, ki pokrivata celo državo, to sta Program Svit in ZORA," pojasnjuje Ada Hočevar Grom z NIJZ.

Slabše proti vzhodu

Izbrani kazalniki, ki so jih letos prikazali še na karti Slovenije, kažejo, da se v povprečju poslabšujejo proti vzhodu Slovenije.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

 

Zabeležili tudi poslabšanje

Pri nekaterih kazalnikih so zabeležili  tudi poslabšanje v primerjavi z lani.Tako se je povečalo število prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji in število bolnišničnih obravnav zaradi bolezni, ki jih povzroča alkohol. 

Kazalniki, ki so jih izpostavili letos

Med občinami, kjer imajo največ novih novih primerov pljučnega raka so Sveti Andraž v Slov. goricah, Komenda, Kostanjevica na Krki, Šmartno ob Paki, Miklavž na Dravskem polju, Ribnica, Mengeš, Trzin, Piran, Kranjska Gora.

Kar se gibanja osnovnošolskih otrok in mladostnikov tiče, so najbolj aktivni otroci iz občin: Zreče, Tabor, Bohinj, Sveti Tomaž, Benedikt, Bistrica ob Sotli, Luče, Hajdina, Kobarid inTrebnje. 

Najbolj prehranjeni otroci živijo v občinah SV dela Slovenije

Prekomerna telesna masa in debelost naraščata tako v Sloveniji kot tudi v večini evropskih držav. Pri nas najbolj prehranjeni otroci živijo v občinah SV dela Slovenije. Gre za problem, ki vpliva na dolžino in kakovost življenja ter razvoj različnih bolezni, opozarjajo na NIJZ: "Debelost je pogosteje prisotna pri nižje izobraženih in revnejših prebivalcih in je v veliki meri posledica različnih prehranjevalnih navad med različnimi družbenimi sloji."

Strokovnjake najbolj skribi naraščanje prekomerne telesne mase in debelosti pri otrocih in mladostnikih. V zadnjih petindvajsetih letih se je delež debelih fantov v starosti od 7 do 18 let povečal s 5,5 odstotka na 12,7 odstotka, pri dekletih v istem starostnem obdobju pa s 3,3 odstotka na 7,9 odstotka.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Občine katerih prebivalke se najbolj vestno udeležujejo programa za zgodnje odkrivanje raka na dojki Zora so Tolmin, MirenKostanjevica, Železniki, Šempeter–Vrtojba, Oplotnica, Zreče, Cerkno, Hrastnik, Gorenja vas–Poljane, Kobarid.

Nov kazalnik za leto 2018 pa prikazuje podatke o deležu oseb, ki si umivajo zobe vsaj dvakrat na dan.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice