Zdravje > Fitnes
893 ogledov

Ne, še ni prepozno

Murska Sobota kolesarjenje Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota
Tudi če boste s telesno vadbo začeli šele v vaših srednjih letih, bo ta prispevala k daljšemu življenju.

Ameriški znanstveniki iz Narodnega inštituta za rak so s študijo uspeli dokazati, da telesna vadba podaljšuje življenje, ne glede na to kdaj z njo začnemo. "Če ohranite aktivni življenjski slog ali sodelujete v neki vrsti telesne vadbe od mladosti do srednjih let, boste lahko znižali tveganje zgodnje smrti. Če niste aktivni v mladosti in s telesno vadbo začnete šele v 40. ali 50. letih, boste lahko prav tako uživali veliko prednosti, ki bi jih prinesla vadbe v mlajših letih," ugotavlja Pedro Saint-Maurice, vodja znanstvene raziskave.

borovnice, jagodičevje Zdravo! Zdravje Nove ugotovitve britanskih znanstvenikov o tem, zakaj je treba jesti borovnice

Študija, ki je bila objavljena v strokovni reviji Jama Network Open, je osnovana na podatkih več kot 300.000 Američanov, starih med 50 in 70 let, ki so v sredini 90. let prejšnjega stoletja izpolnili vprašalnik. Morali so oceniti obseg telesne vadbe v različnih obdobjih svojega življenja. Nato so znanstveniki uporabili nacionalno evidenco, da so spremljali, kdo od udeležencev je umrl do leta 2011 in kaj je bil razlog za smrt.

Rezultati so presenetili tudi znanstvenike

Ljudje na ulici | Avtor: Profimedia Profimedia
Potem ko so znanstveniki upoštevali različne dejavnike, kot so starost, spol, kajenje in prehrana, so ugotovili, da je bilo tveganje za smrt tistih posameznikov, ki so bili telesno aktivni vse od mladosti in tudi v svojih srednjih letih, v nadaljnjih letih manjše glede vseh vzrokov, kot pri tistih, ki nikoli niso telovadili.

Pri študiji pa je izstopala druga ugotovitev – pri tistih udeležencih, ki so počasi povečali obseg telesne aktivnosti do okoli sedem ur na teden pri starosti 40 do 61 let, se je v nadaljnjih letih znižalo tveganje za smrt glede vseh vzrokov za okoli 35 odstotkov. Med njimi in tistimi, ki so bili vse od mladosti aktivni, znanstveniki niso ugotovili velikih razlik.

Telesna vadba v mladosti ne reši težav v starosti

"Če ste bili aktivni v mladosti in ste nato počasi opustili vso telesno vadbo, ne boste uživali prednosti, ki jih povezujemo s telesno aktivnostjo," opozarja Saint-Maurice. V raziskavi so namreč ugotovili, da je bilo tveganje za smrt tistih, ki so bili le v mladosti aktivni, na enaki stopnji kot tveganje tistih, ki so bili vse življenje neaktivni.

šport, rekreacija, fitnes, tek, zdravje, moški Magična vadba Zdravje Tudi znanstveniki dokazali, da boste tako najhitreje izgubili kilograme

"Študija je ponovno dokazala, kako pomembna je telesna aktivnost in vadba skozi celotno življenje. Dokazuje pa tudi, da nikoli ni prepozno, da bi z njo začeli," ugotavlja Dylan Thompson, profesor fiziologije na Univerzi v Bathu, ki je sodeloval v študiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.