Zdravje > Življenjski stil
3807 ogledov

Tudi znanstveniki dokazali, da boste tako najhitreje izgubili kilograme

šport, rekreacija, fitnes, tek, zdravje, moški Profimedias
Po tem trening tudi manj lačni.

Visoko-intenzivni intervalni trening (HIIT), vadba, v kateri se menjuje obdobje visoko-intenzivne anaerobne vadbe s kratkimi obdobji počitka, je učinkovitejša v primerjavi z dajšim, vendar manj intenzivnim treningom, je pokazala raziskava objavljena v medicinski reviji British Journal of Sports Medicine.

Kot povzema britanski BBC, so raziskovalci analizirali 37 predhodnih primerjalnih študij, po katerih so udeleženci sicer izgubili odvečno težo, vendar so je tisti, ki so trenirali po Hiitu, izgubili za dobrih 28 odstotkov več.

Vendar pa znanstveniki opozarjajo, da HIIT ni za vsakogar. "Povečuje tveganje za poškodbe in povzroča večji srčno-žilni stres," so opozorili raziskavci z Univerze Goias v Braziliji. Ti so analizirali podatke 576 moških in 522 žensk različnih stopenj telesne pripravljenosti.

Boleča menstruacija Oblikovanje telesa Zdravje Je ob "tistih dnevih" bolje ostati doma?

Trenirali vsaj štiri tedne

Visoko-intenzivni intervalni trening (HIIT) je oblika intervalnega treninga, v kateri se menjuje obdobje visoko-intenzivne anaerobne vadbe, ki ji sledi kratka pavza. Sodelujoče, ki so trenirali po tej metodi, so primerjali z udeleženci, ki so jim trenerji predpisali dolgo, zmernejšo, od 30 do 45 minut dolgo vadbo. Vsi so trenirali vsaj štiri tedne. Tisti, ki so delali HIIT, so izgubili povprečno 1,58 kilograma, moški in ženske, ki so se na steperju ali kolesu potili nekoliko dlje, vendar ne tako intenzivno, pa 1,13 kg.

Idealna vaja za hujšanje

Niels Vollaard, britanski strokovnjak za zdravje in telesno vadbo je za BBC dejal, da obstajata dve možni razlagi za večjo izgubo teže pri HIIT. Prva je v večji porabi kalorij tudi po vadbi, saj presnova lahko poviša celo dan po treningu. Po mnenju strokovnjaka smo po tovrstnem, intenzivnejšem treningu, tudi manj lačni. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.