Zdravje > Življenjski stil
2901 ogledov

Oblikovanje telesa: "Pri meni je obveljalo pravilo, da se počasi daleč pride"

Hujšanje
Shujšala dobre tri kilograme, pridobila dober kilogram mišic, počutim se odlično...

Izziva ženskega oblikovanja telesa, ki sem se ga lotila na začetki februarja in v katerem tri novinarke v različnih starostnih obdobjih in okoliščinah objektivno pišemo o dolgoročnem oblikovanju telesa, bo počasi konec - no, vsaj tistega dela, ki je zahteval strokovno pomoč.  Objektivni odgovor 51- letnice, ki se je v zadnjih letih nekoliko zanemarila se glasi: "Deluje, kar dokazujejo tudi rezultati."

Rehamed Izziv Zdravje Oblikovanje telesa: Ker že voham pomlad in seveda, ta nesrečni emšo

Lopomasaža - Rehamed | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zame najprimernejša lipomasaža

Glede na starost in stanje telesa, sem se odločila za oblikovanje telesa s pomočjo lipomasaže. Za razliko od zelo popularne kavitacije oziroma nekirurške liposukcije (razbijanje maščobnih oblog s pomočjo ultrazvoka), sem torej izbrala nekoliko dolgotrajnejšo, mehansko metodo:

"Nekateri ljudje pridejo zaradi preoblikovanja telesa, drugi  zaradi težkih nog ali zaradi zastajanja vode. Eno je torej estetika, drugo je zdravje. Glava aparata s katero delamo ima dva valjčka, ki se vrtita v dve smeri z z različno hitrostjo, zaradi česar nastanejo različne kožne gube. En valjček tkivo ravna, drugo maščobo dvigne, drugi sistem deluje na celulit. Program, ki je na vrsti na koncu, vpliva na tonus, kar občutite kot nekakšno tapkanje, " delovanje te neinvazivne metode za oblikovanja telesa pojasni Tina Perkič iz Rehameda.

Rehamed Maščobe v telesu Zdravje Oblikovanje telesa: Takšnih rezultatov nisem pričakovala in tehtnica ne pove vsega

Za menoj je 19 obiskov, razultati pa...

Na podlagi merjenja telesa z merilnim trakom sem dobila kar lep vpogled v odzivanje telesa na spremembe - pri meni sta poleg lipomasaže spremembe povzročila še prehrana in trening - brez vseh treh dejavnikov tako dobrih razultatov zagotovo ne bi bilo: "Glede na vašo starost in hormonske spremembe bi lahko bili razultati precej slabši, če ne bi veliko sami delali, če ne bi hodil na fitnes, v savno. Če bi prihajali samo na naš lipomasažni aparat, bi bilo precej slabše," me ob merjenju pohvalijo v Rehamedu. 

Meritve obsega s trakom

Pogosto se zgodi, da tisti, ki se začnejo gibati in zdravo prehranjevati, pridobijo na telesni teži, kar lahko pomeni pridobivanje mišične maso. Prav zato je pomembno, da svoj napredek spremljamo še kako drugače kot samo s tehtanjem. Določene predele telesa si zato občasno izmerimo s trakom. 

Pri meni se večina maščobe nahaja pod pasom, kar je najslabše, tudi kar se zdravja tiče. Maščoba, ki obdaja organe znotraj trebušne votline, ima še posebno izrazit vpliv na metabolizem, ki je pri meni še vedno slab. Merjenje obsega pasu je zato še posebej pomembno. 

Pas: - 4,5 cm in - 3 cm, roke: - 3 cm in - 3,5 cm, stegno: - 2,5 cm, so rezultati moje zadnje, s pomočjo strokovnjakinje opravljene meritve. V prihodnje se nameravam meriti sama, saj so mi razultati odlična motivacija za naprej. 

Merjenje po navodilih WHO

Korak 1

  • Postavite se pred ogledalo.
  • Odstranite obleko, tako da je področje pasu prosto dostopno.
  • Noge naj bodo v   širini ramen.

Korak 2

  • Ovijte merilni trak okoli pasu. Postavite ga na sredini med vrhom grebena črevnične kosti in spodnjim robom reber (tipajte ob strani telesa). Črevična kost je zgornji vrh medenice, ki ga lahko zatipate na boku.
  • Pravilno merjenje ni v višini popka, ampak nekaj centimetrov višje (približno 1–3 cm), kar pa je odvisno od anatomije posameznika.
  • Sama izbira popolnoma pravilnega mesta merjenja je manj pomembna kot to, da vsakič merite na enak način. 

Brez vadbe tega ne bi bilo

Rehamed Izziv Zdravje Oblikovanje telesa: Je to dovolj? Bo šlo? Ali sploh kaj napredujem?

Fitnes je prav tako naredil svoje; brez vadbe, treniga, ki mi ga je pripravila trenerka Urška Levstik in je sestavljen iz treh vadbenih enot, tako ne bi šlo. Pri tem je nujna disciplina in seveda čas - trikrat do štirikrat na teden v fitnes, kjer preživim dobri dve uri: "Objektivno: Za oblikovanje telesa si je treba vzeti čas in temu nameniti tudi nekaj denarja. Vmes nastopi tudi kriza, ko se ti zdi, da nikamor ne gre. Vsaj pri meni je bilo tako na začetku. Vendar se izplača. Sicer je pri meni obveljalo pravilo, da se počasi daleč pride."

Ogrevanje, vadba in razstezanje, za vse si je treba vzeti čas.

Moja vadba v fitnesu:

- 10 minut ogrevanja na steperju.

Vadba: Sledi visoko-intenzivni intervalni trening, oblika vadbe, pri kateri se menjuje obdobje visoko-intenzivne anaerobne vadbe s kratkimi obdobji počitka. Pri meni ta vadba traja 6 minut, običajno na kolesu ali tekalni stezi: 20 sekund visoke intenzivnosti in 40 sekund počitka. Čeprav izgleda malo, pri meni očitno deluje: "Stokovnjaki so ugotovili, da ženske pri tej vadbi izgubijo dvakrat toliko teže kot ženske, ki so težo izgubljale z dolgotrajno nizko-intenzivno vadbo - 8.7 odstoka proti 4.3 odstotka od začetne telesne težev nekaj tednih," me je prepričala trenerka. 

  • Sledijo vaje na napravah; za sprednje stegenske mišice, zadnje stegenske mišice,  zadnje golenske mišice,  prsne mišice, hrbtne mišice, ramenske mišice, vaje za triceps in biceps. Vaje izvajam 3 krat z 8 do12 ponovitev. Sledi še 50 trebušnjakov in vaje za hrbet z lastno težo.

Raztezanju običajno namenim 10 minut, sledi še pol ure savne. 

Še vedno se malo pregrešim

Spremenila sem tudi prehrano, držim se načela; zjutraj veliko, potem pa vedno manj, kalorij ne štejem, čeprav je na mojem krožniku po novem za polovico manj hrane.

Sladkarijam se se popolnoma odrekla in jih nadomestila z oreščki. Ko je hudo, ko zapaše preveč, v navadni jogurt zamešam borovnice ali ostale gozdne sadeže, ki so po novem vedno v zamrzovalniku. Tukaj se pregrešim, saj jedi dodam malo trsnega sladkorja.  S sladico se ponavadi nagradim po fitnesu. 

Voda in še enkrat, voda

In seveda voda. Po novem je popijem okoli tri litre na dan, včasih ji dodam limono ali čaj, da ni tako pusto. Shujšala sem dobre tri kilograme, pridobila dober kilogram mišic, počutim se odlično, zato veselo naprej. 

Boleča menstruacija Oblikovanje telesa Zdravje Je ob "tistih dnevih" bolje ostati doma?


 

 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.