Zdravje > Fitnes
3254 ogledov

Oblikovanje telesa: Takšnih rezultatov nisem pričakovala in tehtnica ne pove vsega

Rehamed Saša Despot
Prvi korak: Meritev sestave telesa

Rehamed | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Nekaj kilogramov preveč, mišična masa v redu, kar se maščobe tiče, so vaši odstotki nad zgornjo mejo," mojo težko pričakovano analizo sestave telesa kratko in jedrnato opiše Tina Perkič. V Rehamedu to analizo opravijo pred pričetkom terapij. S pomočjo posebne, tehtnici podobne naprave (analizatorja), izmerijo sestavo telesa.

Poleg čiste teže je še kako pomemben tudi delež maščob v telesu in pa tudi indeks telesne mase. Slednji, indeks telesne mase, je razmerje med telesno težo in višino. Moj je na zgornji meji, kar pomeni, da bo treba shujšati in kar je najbolj pomembno, znebiti se bo treba predvsem maščob.

Prvi korak: Meritev sestave telesa

Običajno tehtanje nam torej ne pove vsega, pove le koliko smo trenutno težki, kakšna je naša skupna masa. Vendar s tem ne izvemo koliko od tega imamo mišic oziroma koliko maščob.

Fitnes trenerka Urška Levstik mi pojasni, da je meritev telesne sestave najboljši korak za prepoznavanje trenutnega telesnega stanja: "Podatki, ki smo jih pridobili, torej telesna teža, pusta telesna teža, teža in delež telesnih maščob, količnik razmerja pas-boki, indeks telesne mase ter vrednost bazalnega metabolizma so, v kolikor želimo zdravje, izgled in telesno pripravo izboljšati, nujni. Poleg tega so izjemno pomembni za preverjanje efektivnosti prehranske in vadbene intervencije," doda Urška. To pomeni, da se bo treba meriti tudi med terapijo. 

Maščoba Tri zgodbe Zdravje Objektivno raziskovanje o oblikovanju ženskega telesa

Maščoba v pasu? Pa saj se vidi!

Maščoba v trebušnem predelu obdaja organe, ki se nahajajo v tem predelu telesa in poleg videza še kako vpliva tudi na naše zdravje. "Razmerje med pasom in boki pokaže, da je maščobe več v pasu," mi pove Tina. Nič novega, to sem že vedela. Pa saj se vidi že na kilometer daleč.

Ker glede emša pri maščobi ne morem storiti nič, bo torej treba redno na fitnes, pa tudi prehrano bo treba spremeniti.

Rehamed | Avtor: V. L. V. L.
Kaj pa metabolizem? 

Bazalni metabolizem je minimalno število kalorij, ki jih telo potrebuje v mirovanju za normalno delovanje. Pri meni je slab, star tako kot jaz in lahko bi bil bistveno boljši: "Imate precej počasen metabolizem, kar pomeni, da se hitreje zredite, na kar vpliva seveda tudi emšo. Metabolizem se namreč avtomatično upočasni s starostjo," pove Tina.

Z mišicami nad počasni metabolizem

Urška, fitnes trenerka in po izobrazbi kineziologinja ob tem doda, da tudi če nismo aktivni, telo porablja energijo za delovanje organov, živčevja in sintezo snovi. Razlikuje se od osebe do osebe, odvisen je od višine, starosti, spola, posebej velik vpliv pa ima količina mišic v telesu: "Pri vas lahko opazimo kar precej nizko stopnjo presnove, vendar verjamem, da bomo z dobro pripravljeno intervencijo znižali odstotek telesne maščobe in povečali težo mišične mase ter s tem dodobra izboljšali bazični metabolizem," me potolaži Urška. 

Rehamed Izziv Zdravje Oblikovanje telesa: Ker že voham pomlad in seveda, ta nesrečni emšo

Tega nisem pričakovala

Rehamed | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Za idealno ravnovesje bi morala pridobiti dva kilograma mišic in izgubiti 12 kilogramov maščobe, kar se mi zdi ogromno in tega nikakor nisem pričakovala: "Ne se sekirat, redki imajo to razmerje idealno. Če izgubite osem do devet kilogramov maščobe, bo to ogromno. Vedeti morate še, da se ob izgubljanju maščobe in pridobivanju mišic, ki so težje, telesna teža po tem, ko ste izgubili še vodo, kar naenkrat ustavi," me še opozori Tina. 

Pomoč, ki pa ne bo dovolj

Torej bo treba pogumno naprej in ne obupati ob pogledu na tehnico, ki se lahko ustavi. Kot kaže analiza, pa bova morali s Tino več delati na trebuhu in rokah, oziroma na zgornjem delu telesa, kot na nogah: "Jahalnih hlač nimate, tudi tonus na nogah ni slab," me nekoliko potolaži Tina in mi pokaže posebni lipomasažni aparat za stimuliranje kože. Po njenih zagotovilih mi bo tako imenovana tehnika endermologije v pomoč pri zmanjšanju maščobnih oblog.

Sarkopenija-izguba mišične mase- se običajno postopoma začne kazati po tridesetem letu. Hitreje gre ta proces pri ženskah zaradi hormonskih sprememb, moških pa do njega pride, ko se zmanjša nivo anabolnih hormonov. Če povzamemo, upad mišične mase in vzdržljivosti bo predvidevoma pomenil tudi upad osnovne presnove telesa, mi pojasni kineziologinja in trenerka Urška.

Čimprej v fitnes

Urška Levstik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Seveda to ne bo dovolj, uvesti bo treba nekaj sprememb oziroma pokuriti več kalorij kot jih bom vnesla v telo.

Veselo na delo torej in čimprej v fitnes: "Predlagam vadbo z utežmi v kombinaciji z vzdržljivostjo. Ta vadba dokazano vpliva na izboljšanje celotnega mišičnega sistema. Ob pravilni in dosledni izvedbi izboljšuje mišično maso in moč, mišični nadzor in koordinacijo ter gibljivost in držo telesa. Obenem izboljša funkcionalnost telesa in hkrati tudi preprečuje nastanek osteoporoze," svoje doda še trenerka fitnesa.

Komentarjev 1
  • mph 10:32 13.februar 2018.

    Malo si preberite študije, ne naprave, ko stojiš na tehtnici ali ti prilepijo elektrode na roke in noge .... so totalna bedarija iz vidika ugotavljanja procenta notranje telesne maščobe, pa tudi zunanje. Total mimo.

Sorodne novice