Zdravje > Fitnes
3696 ogledov

34-letna mati dveh malčkov nad celulit

Hujšanje Žurnal24 main
“Pri vas pride do nastanka celulita zaradi slabe prekrvavitve. Do celulita pride tudi zaradi hormonskega stanja med nosečnostjo,” me je podučila Polona Vegelj, zdravstveni in kozmetični tehnik v solkanski Hiši lepote Merci.

Tako se je začelo. Izziv oblikovanja telesa, kot smo se dogovorile tri novinarke Žurnala24.si. V poštev pridejo le zdrave in dolgoročne rešitve, bralkam pa bomo servirale samo resnične in objektivne rezultate, smo se dogovorile.

Maščoba Tri zgodbe Zdravje Objektivno raziskovanje o oblikovanju ženskega telesa

Sama sem 34-letna mati dveh malčkov, s kroničnim pomanjkanjem časa in sedečim ter stresnim načinom življenja. V zadnjih dveh letih sem se pošteno polenila in zanemarjala svoje telo, kar se je pokazalo z nekaj dodatnimi kilogrami in slabšim počutjem. Na srečo imam doma dva večja psa, ki poskrbita vsaj za redne sprehode in občasen tek v naravi.

Tako lahko živim do konca svojih dni

V Merci beaty center sem se odpravila z željo po dolgoročnem oblikovanju telesa, ki pa mi ne bo vzelo preveč časa. Nimam želje po postavi iz revij in strogi dieti, pri kateri bi bila večino časa slabe volje.

Polona Vegelj | Avtor: O. A. O. A.
Tudi v solkanski “hiši lepote” so mnenja, da je najboljši način za dolgoročno oblikovanje telesa prav zdrav način življenja, pri katerem lahko vztrajamo celo življenje. “Nima smisla, da se zdaj držimo stroge diete in telovadimo petkrat na teden, če bomo s tem prenehali že čez dva meseca,” je pojasnila Polona Vegelj.

Obenem je fitnes trener in maser v omenjenem centru David Bratina poudaril, da tudi s telovadbo ne smemo pretiravati, posamezne vaje pa moramo izvajati pravilno. Pogosto je namreč začetno pretiravanje s telovadbo, kar privede do poškodb in posledično nezmožnosti gibanja.

Cilj mojega oblikovanja telesa bo izguba odvečnih kilogramov, zmanjšanje maščobnih oblog okoli pasu in v ledvenem delu, ter odprava celulita na nogah ter zadnjici.

Na telovadbo k Davidu bom lahko hodila le dvakrat na teden, saj za pogostejši obisk ob otrocih, psih in službi nimam časa. Vsekakor bi bili učinki hitrejši in boljši, če bi treninge lahko obiskovala trikrat ali štirikrat na teden.

Nosečnost in slaba prekrvavitev

Ob prvem obisku smo opravili prve meritve, kjer je Polona Vegelj na moje veselje povedala, da nisem zelo močno podvržena celulitu. Je pa moj celulit v glavnem posledica dveh nosečnosti: “Zaradi slabe prekrvavitve pa se zdaj to samo slabša.”

Za dolgoročno rešitev moje težave s celulitom je predlagala toplotne terapije, ki bi pomagali segreti hladne predele nog in zadnjice: “Ker nimate težav s krčnimi žilami in kapilarami, bomo uporabili tretmaje z grelnim učinkom. Tega lahko dosegamo preko uporabe aparatur kot so radiofrekvence, fiziosavne, infrardeče svetlobe in tako dalje, ali kozmetike z aktivnimi sestavinami, kot so cimet,menol in še bi lahko naštevali."

S terapijami bomo sicer začeli šele po naslednji meritvi čez en mesec, saj se bomo prvi mesec raje posvetili telovadbi in spoznavanju telesa. Šele nato bo lahko pripravila terapije, ki so najprimernejše glede na moje telo in moj karakter.

Polona ni podpornik močnih sprememb, saj se na dolgi rok najpogosteje ne izkažejo za učinkovite. Prepričana je, da lahko ženska odpravi svoj celulit za vedno, ampak na počasen in pravilen način. “Žal pa smo vsi usmerjeni tako, da si želimo vsega takoj in hitro. Tudi na hitro se lahko znebimo celulita, ampak bo prišel spet nazaj," je pojasnila in dodala, da tudi to nekaterim ustreza. Tiste ženske obiščejo salon dva meseca pred kopalno sezono. Ker si v mojem primeru želim dolgoročne rešitve, smo se oblikovaja telesa lotili že januarja.

Spremeniti tudi malenkosti

Ob celomesečni telovadbi pod nadzorom fitnes trenerja, bom morala kar nekaj stvari narediti tudi sama. Ker je ob prvih meritvah Polona ugotovila, da mi v telesu zastaja voda, je svetovala, naj zmanjšam vnos soli v telo.

Obenem je moj vnos tekočine premajhen, zato je opazila suho kožo. “Pri vas so zelo pomembne tudi vsakodnevne stvari. Piti zadosti tekočine, nesladkanih čajev, čim manj kave, saj nas dodatno dehidrira,” je naštela.

Zmanjšanje kave bo zame velik izziv, saj mi pomaga pri delu in zbranosti. Poleg tega ima kofein pozitiven učinek tudi na samo izgubo kilogramov.

David svetuje, da kavo večkrat tedensko zamenjamo z zelenim čajem. Telo se na kavo hitro navadi: "Telo razvije toleranco na kofein, zato izgubi učinkovitost pri spodbujanju presnove in s tem efekt na pospešeno izgubo kilogramov." Ob tem seveda misli na nesladkano kavo, ki ji lahko dodamo nekaj mleka. 

Ker imam suho kožo in slabo prekrvavitev, mi je Polona svetovala uporabo gela za telo na osnovi olja. Temu pa naj dodam eterično olje cimeta. Uporabim naj ga le za telo in nikakor za intimne predele ali obraz, saj je lahko agresiven.

Polona Vegelj | Avtor: O. A. O. A.

Da bi ojačala prekrvavitev, mi je svetovala tudi knajpanje, "ki naj postane kar vaša redna navada med tuširanjem”. To pomeni, da pri tuširanju izmenjujemo toplo in mrzlo vodo, kar prav tako velja le za telo in ne predel obraza.

Izziv se je začel, številne zanimivosti o celulitu, izgubi maščobe, nasvete glede oblikovanja telesa ter objektivne rezultate terapij boste lahko spremljali v naslednjih mesecih. 

Rehamed Izziv Zdravje Oblikovanje telesa: Ker že voham pomlad in seveda, ta nesrečni emšo