Zdravje > Prehrana
1435 ogledov

Nove ugotovitve britanskih znanstvenikov o tem, zakaj je treba jesti borovnice

borovnice, jagodičevje Shutterstock
Glavni krivec so antioksidanti, imenovani antocianini - polifenoli, ki dajejo borovnicam značilno temno modro barvo.

Le malo hrane ima toliko pozitivnih učinkov na zdravje, kot jih imajo borovnice. Zadnja raziskava  Kraljeve akademije v Londonu ugotavlja, da uživanje borovnic pomaga  tudi pri znižanju krvnega tlaka. 

Sodelovalo 40 zdravih prostovoljcev, ki so vsak dan zaužili napitek iz 200 gramov borovnic. Pozitivne učinke na žile teh ljudi so zabeležilili že dve uri po zaužitju sveže stisnjenega soka iz borovnic - v mesecu jim je krvni tlak padel za 5 mmHg, kar je primerljivo z učinki zdravil za zniževanje krvnega tlaka.

Vsakodnevno in večmesečno uporabo borovnic so britanski znanstveniki povezali z izboljšano funkcijo krvnih žil in zmanjšanjem sistoličnega krvnega tlaka, raziskavo povzema portal Science News. 

Rezultati študije kažejo, da so glavni krivec antioksidanti imenovani antocianini - polifenoli, ki dajejo borovnicam značilno temno modro barvo. Temnejša je borovnica, več antocianina vsebuje.

Druge študije so pokazale, da redno uživanje borovnic upočasni proces staranja, izboljša cirkulacijo in ustavi razvoj raka ...

 

Tihi ubijalec

Visok krvni tlak ali hipertenzija je kronična bolezen, ki jo spremlja vzdevek "tihi ubijalec". Po podatkih svetovnega združenja za hipertenzijo ima povišan krvni tlak že vsak četrti (skupno skoraj 1,8 milijarde ljudi). Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje ima v Sloveniji  povišan krvni tlak že skoraj vsak drugi odrasel, bolezen pa se vedno pogosteje pojavlja tudi pri mladostnikih.

Možganska kap: Čižmek Bolezen, ki ubija tiho Zdravje Hipertenzija: To lahko naredi ta tihi ubijalec

"Skoraj polovica se jih tega ne zaveda. Med tistimi, ki se zavedajo, jih polovica ne stori ničesar. Kar pomeni, da je okoli 75 odstotkov svetovnih bolnikov s hipertenzijo izpostavljenih povečanemu tveganju, da zbolijo za srčnimi obolenji, možgansko kapjo, ledvičnim obolenjem ali doživijo nenadno smrt. Brez zdravljenja se možnost za možgansko kap poveča za sedemkrat," opozarjajo na NIJZ.

V Sloveniji možgansko kap doživi okoli 4400 ljudi na leto, okoli 2100 jih umre. Še pogostejša je invalidnost. Dolgotrajno povišan krvni tlak je tudi vzrok za okvare srca, ki se prav tako lahko končajo usodno. Akutni koronarni sindrom doživi okoli 5000 bolnikov na leto, približno 700 jih umre. Po vsem svetu hipertenzija vsako leto terja 10 milijonov življenj.

borovnice grm Zdravje Zato je treba jesti borovnice

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.