Zdravje > Prehrana
567 ogledov

Zato je treba jesti borovnice

borovnice grm Profimedias
Borovnice kot antioksidant in super sadež.

Borovnice vsebujejo tudi veliko vitamina C, kalcija, železa, fosforja.

Borovnice | Avtor: Nitris Nitris

Raziskava so pokazale, da so ravno borovnice najbogatešji vir antioksidantov. Vsebujejo velike količine rastlinskih hranilnih snovi, predvsem antocianinov, ki jim dajejo tudi značilno modrovijoličasto barvo. Antocianin je izredno močan antioksidant. Temnejša je borovnica, več antocianina vsebuje.

Zaradi izrazito antioksidativnega učinka upočasnjujejo procese staranja, zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter tudi za nastanek raka. Delujejo tudi na izboljšanje koordinacije in ravnotežja.

Najbolje jih je zaužiti sveže, sok, ki ga iztisnemo iz njih, pa je odličen pripomoček pri izpiranju grla, medtem ko ohlajene in stisnjene borovnice pripomorejo pri hlajenju bolečega vnetja žrela.

Proti driski

V ljudski medicini jih v glavnem sušijo, posušeni borovničevi plodovi so namreč odlično zdravilo za zdravljenje driske, najpogosteje pri otrocih. Lahko jih polijemo z vročo vodo in zaužijemo kot prevretek ali pa jih preprosto žvečimo.

Značilna barva kot vir zdravih sestavin

Borovnice so posebej bogate z antocianini, ki jim dajejo značilno barvo. Antocianini so najmočnejšimi antioksidanti iz skupine flavonoidov, ki preprečujejo vse vnetne procese v organizmu, pripomorejo k širjenju žil in zavirajo strjevanje krvi ter nastajanje krvnih strdkov.

Študije so pokazale, da redno uživanje borovnic upočasni proces staranja, izboljša cirkulacijo in ustavi razvoj raka ...

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.