Zdravje > Eko kotiček
1672 ogledov

Strokovnjaki: to izboljša rezultate v šoli

Branje v naravi
Strokovnjaki so si enotni, da smog škodi možganom učencev ... Kakšna je rešitev?

Zelenje deluje pozitivno na možgane. Ne le zato, ker gre za sproščujočo barvo. Nove študije dokazujejo, da pomaga učencem tudi do boljših ocen, piše Italijanska tiskovna agencija Ansa.

Strokovnjaki so se na mednarodnem seminarju RespiraMi3 v Milanu z naslovom "Air Pollution and our Health" (Onesnaženost zraka in naše zdravje) pogovarjali o negativnih vplivih onesnaženosti zraka na naše zdravje in o rešitvah. Strokovnjaki so med drugim opozorili na dejstvo, da onesnažen zrak ne "zaduši" le pljuč, pač pa tudi možgane.

Kot opozarjajo strokovnjaki, smog poslabša zmogljivost možganov in pospešuje upad kognitivnih funkcij, ki so povezane s staranjem, ob tem povečuje tudi tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Drevesa in rastline, ki čistijo zrak, pa so odličen "protistrup". V šolah, kjer je v okolici veliko zelenja, je učenje veliko bolj učinkovito, saj je zelenje krivo za izboljšanje spomina in povečanje koncentracije.

Smog škodi možganom nerojenega otroka

"Vse več raziskav govori o tem, da je smog, ki zaradi negativnih vplivov na dihalni in srčno-žilni sistem,samo v Italiji vsako leto ubije okoli 80.000 ljudi, škodljiv tudi za možgane," je povedal direktor enote za pulmologijo v bolnišnici San Giuseppe Sergio Harari.

Natančni mehanizmi, zakaj je smog tako strupen za osrednji živčni sistem, niso znani. Strokovnjaki domnevajo, da lahko vplivajo na imunski sistem celic v pljučih, kar sproži vnetje. Škoda je sicer velika tudi v primeru, da so osebe smogu izpostavljene že v fetalnem obdobju. Smog namreč že med nosečnostjo lahko negativno vpliva na razvoj možganov otrok. Glede na raziskave smog povezujejo tudi z večjo impulzivnostjo otrok in večjim tveganjem za razne težave, kot sta hiperaktivnost in pomanjkanje pozornosti.

"Obstaja pa dober način, kako se lahko zaščitimo," je povedal Pier Mannuccio Mannucci, profesor interne medicine na Univerzi v Milanu. "Zelenje čisti mestni zrak finih delcev. Raziskava 2.600 otrok v Španiji je pokazala, da zelene površine ob šoli pomagajo pri bolj uspešnem učenju. Kongnitivne sposobnosti otroka pa se izboljšajo že po enem letu po selitvi v 'zeleno' šolo."

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.