Topel in svež zrak tudi pozimi

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pojav plesni in zatohel zrak sta prva indikatorja, da je v prostoru potrebno boljše prezračevanje.
Oglej si celoten članek

Pozimi zaradi mraza prostore zračimo veliko manj kot v toplejši polovici leta, saj pazimo, da dragocena toplota ne uide skozi okna. Zato je zrak v stanovanju umazan, centralno ogrevanje pa ga dodatno izsuši. Takšne razmere so idealne za širjenje virusov, obenem pa prinašajo slabo počutje, hitro se tudi zgodi, da je zrak v stanovanju bolj onesnažen od tistega zunaj. Rešitev so lahko prezračevalni sistemi, ki poskrbijo, da se svež zrak ogreje na sobno temperaturo, še preden sploh vstopi v stanovanje, poskrbijo pa tudi za njegovo kakovost.

Gre sicer za večjo investicijo, pri kateri lahko zaprosite za finančno pomoč. "Za vgradnjo prezračevalnega sistema lahko pridobite tudi subvencijo Eko sklada v višini 25 odstotkov celotne investicije," pojasnjuje Matej Šmelcer, poznavalec prezračevalnih sistemov iz podjetja Klivent.

Za občutljiva dihala

Takšni prezračevalni sistemi, s katerimi so sicer velikokrat opremljeni bolnišnice in uradi, se lahko namestijo tudi v stanovanjske hiše in so še posebno primerni za ljudi, ki imajo težave z dihali. "S prezračevalnim sistemom z rekuperacijo zagotovite v prostoru primerno temperaturo, vlago in količino ogljikovega dioksida ter obenem odstranite vse neprijetne vonjave," dodaja Šmelcer.

Tudi v stanovanju

Prezračevanje se po besedah Šmelcerja lahko vgradi v prav vsako hišo ali stanovanje. "Pri novogradnji se razvod opravi tako, da ni nobenih sprememb glede na arhitekturo, pri objektih v uporabi pa je najlažje izvesti suhomontažni strop po hodniku, od koder se dostopa do vseh prostorov," še pojasnjuje.

Sveže

Pri prezračevalnih sistemih izraz rekuperacija toplote pomeni, da se toplotna energija s toplega zraka, ki izhaja iz prostora, prenese na svež zrak, ki vstopa v prostor. Svež zrak je tako lahko tudi pozimi prijetno topel.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.