Magazin
179 ogledov

Topel in svež zrak tudi pozimi

okno Shutterstock
Pojav plesni in zatohel zrak sta prva indikatorja, da je v prostoru potrebno boljše prezračevanje.

Pozimi zaradi mraza prostore zračimo veliko manj kot v toplejši polovici leta, saj pazimo, da dragocena toplota ne uide skozi okna. Zato je zrak v stanovanju umazan, centralno ogrevanje pa ga dodatno izsuši. Takšne razmere so idealne za širjenje virusov, obenem pa prinašajo slabo počutje, hitro se tudi zgodi, da je zrak v stanovanju bolj onesnažen od tistega zunaj. Rešitev so lahko prezračevalni sistemi, ki poskrbijo, da se svež zrak ogreje na sobno temperaturo, še preden sploh vstopi v stanovanje, poskrbijo pa tudi za njegovo kakovost.

Gre sicer za večjo investicijo, pri kateri lahko zaprosite za finančno pomoč. "Za vgradnjo prezračevalnega sistema lahko pridobite tudi subvencijo Eko sklada v višini 25 odstotkov celotne investicije," pojasnjuje Matej Šmelcer, poznavalec prezračevalnih sistemov iz podjetja Klivent.

Za občutljiva dihala

Takšni prezračevalni sistemi, s katerimi so sicer velikokrat opremljeni bolnišnice in uradi, se lahko namestijo tudi v stanovanjske hiše in so še posebno primerni za ljudi, ki imajo težave z dihali. "S prezračevalnim sistemom z rekuperacijo zagotovite v prostoru primerno temperaturo, vlago in količino ogljikovega dioksida ter obenem odstranite vse neprijetne vonjave," dodaja Šmelcer.

Tudi v stanovanju

Prezračevanje se po besedah Šmelcerja lahko vgradi v prav vsako hišo ali stanovanje. "Pri novogradnji se razvod opravi tako, da ni nobenih sprememb glede na arhitekturo, pri objektih v uporabi pa je najlažje izvesti suhomontažni strop po hodniku, od koder se dostopa do vseh prostorov," še pojasnjuje.

Sveže

Pri prezračevalnih sistemih izraz rekuperacija toplote pomeni, da se toplotna energija s toplega zraka, ki izhaja iz prostora, prenese na svež zrak, ki vstopa v prostor. Svež zrak je tako lahko tudi pozimi prijetno topel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.