Torta je boljša zaradi pesmi Vse najboljše

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Če pred uživanjem rojstnodnevne torte družno zapojete pesem Vse najboljše, ima torta boljši okus, pravijo znanstveniki.
Oglej si celoten članek

Rituali kot so molitev, skupno rezanje poročne torte in skrivne želje pred pihanjem svečk, lahko vplivajo na okus hrane, je pokazala nova raziskava, ki so jo izvedli na univerzi v Minnesoti. Profesorica Kathleen Vohs, ki je vodila razsikavo, je ob tem povedala: "Kadarkoli si naročim kavo, vanjo najprej stresem le polovico vrečke sladkorja in jo poskusim. Vem, da ni dobra, da bom vanjo morala stresti še drugo polovico, a zaradi tega rituala ima moja kava boljši okus," je pojasnila izsledke študije.

Z navodili je vse slajše

Do teh rezultatov so na univerzi prišli na različne načine. V prvem testu so ljudem ponudili čokolado, zavito v folijo. Znanstveniki so eni skupini ljudem dali natančna navodila, kako naj se je lotijo, drugim pa so rekli, da jo lahko pojejo, kakor želijo. Prva skupina je morala čokoladico najprej prelomiti na pol, šele na to so jo lahko odvili iz folije in pojedli. Ugotovili so, da so ljudje, ki so morali slediti navodilom, bolj uživali v njej in bi zanjo plačali več kot tisti, ki so jo pojedli brez navodil.

Podobno je bilo pri testu s korenjem. Ta se je skupini, ki je morala slediti ritualu, zdej okusnejši in so si ga zaželeli še več.

V zadnjem preizkusu so morali sodelujoči opazovati nekoga, ki dela limonado. Izkazalo se je, da je ta veliko okusnejša, če pri pripravi sodelujo tudi sami. Osebno udejstvovanje je torej pomembno, je zaključila Vohsova.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.