Magazin > Lepota & telo
5 ogledov

Torta je boljša zaradi pesmi Vse najboljše

ženska torta svečke Shutterstock
Če pred uživanjem rojstnodnevne torte družno zapojete pesem Vse najboljše, ima torta boljši okus, pravijo znanstveniki.

Rituali kot so molitev, skupno rezanje poročne torte in skrivne želje pred pihanjem svečk, lahko vplivajo na okus hrane, je pokazala nova raziskava, ki so jo izvedli na univerzi v Minnesoti. Profesorica Kathleen Vohs, ki je vodila razsikavo, je ob tem povedala: "Kadarkoli si naročim kavo, vanjo najprej stresem le polovico vrečke sladkorja in jo poskusim. Vem, da ni dobra, da bom vanjo morala stresti še drugo polovico, a zaradi tega rituala ima moja kava boljši okus," je pojasnila izsledke študije.

Z navodili je vse slajše

Do teh rezultatov so na univerzi prišli na različne načine. V prvem testu so ljudem ponudili čokolado, zavito v folijo. Znanstveniki so eni skupini ljudem dali natančna navodila, kako naj se je lotijo, drugim pa so rekli, da jo lahko pojejo, kakor želijo. Prva skupina je morala čokoladico najprej prelomiti na pol, šele na to so jo lahko odvili iz folije in pojedli. Ugotovili so, da so ljudje, ki so morali slediti navodilom, bolj uživali v njej in bi zanjo plačali več kot tisti, ki so jo pojedli brez navodil.

Podobno je bilo pri testu s korenjem. Ta se je skupini, ki je morala slediti ritualu, zdej okusnejši in so si ga zaželeli še več.

V zadnjem preizkusu so morali sodelujoči opazovati nekoga, ki dela limonado. Izkazalo se je, da je ta veliko okusnejša, če pri pripravi sodelujo tudi sami. Osebno udejstvovanje je torej pomembno, je zaključila Vohsova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.