Trije pogoji za srečo

Foto: Žurnal24 Samozavestna? (Foto: Shutterstock)
Raziskovalci trdijo, da prav vsi za občutek sreče potrebujemo tri izpolnjene pogoje. Ste srečni?
Oglej si celoten članek

Sreča je danes velik biznis – na knjižnih policah lahko najdete nešteto knjig, ki obljubljajo srečnejše življenje, posladkate se lahko s čudežnimi čaji, ki osrečijo v trenutku, ali pa se na pogovor odpravite do psihiatra, s katerim lahko skupaj premagate ovire, ki preprečujejo srečno življenje. Pa je vse to dovolj? Raziskovalci in psihologi z Univerze v Rochestru trdijo, da za srečo potrebujete le tri zadovoljene temeljne potrebe, ki so bližina ljubljenih, avtonomija in samozavest.

Bližina ljubljenih
Med tremi temeljnimi potrebami za srečo lahko na prvo mesto umestimo socialne stike in druženje z najbližjimi, pa čeprav nekateri srečo poiščejo tudi v izolaciji in samoti, trdijo raziskovalci.

Avtonomija
Samostojnost, nadzor nad vsakodnevnimi dogodki in odgovornost za lastna dejanja so eden od ključnih pogojev za srečno življenje. Seveda popolne svobode ne moremo pričakovati, dovolj je že svoboda, ki jo izražamo pri izbiri poklica, partnerja, prijateljev in drugih povsem vsakodnevnih stvareh.

Samozavest
Za srečo je pomembna samozavest, pa ne le tista, ki je povezana z videzom – občutek sposobnosti, moči in zmožnosti argumentiranja lastnih odločitev so pomembni dejavniki, ki preprečujejo, da bi živeli v nenehnem strahu in da bi se pogosto odločali nepremišljeno in napačno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.