Magazin > Lepota & telo
8 ogledov

Trije pogoji za srečo

Samozavestna? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Raziskovalci trdijo, da prav vsi za občutek sreče potrebujemo tri izpolnjene pogoje. Ste srečni?

Sreča je danes velik biznis – na knjižnih policah lahko najdete nešteto knjig, ki obljubljajo srečnejše življenje, posladkate se lahko s čudežnimi čaji, ki osrečijo v trenutku, ali pa se na pogovor odpravite do psihiatra, s katerim lahko skupaj premagate ovire, ki preprečujejo srečno življenje. Pa je vse to dovolj? Raziskovalci in psihologi z Univerze v Rochestru trdijo, da za srečo potrebujete le tri zadovoljene temeljne potrebe, ki so bližina ljubljenih, avtonomija in samozavest.

Bližina ljubljenih
Med tremi temeljnimi potrebami za srečo lahko na prvo mesto umestimo socialne stike in druženje z najbližjimi, pa čeprav nekateri srečo poiščejo tudi v izolaciji in samoti, trdijo raziskovalci.

Avtonomija
Samostojnost, nadzor nad vsakodnevnimi dogodki in odgovornost za lastna dejanja so eden od ključnih pogojev za srečno življenje. Seveda popolne svobode ne moremo pričakovati, dovolj je že svoboda, ki jo izražamo pri izbiri poklica, partnerja, prijateljev in drugih povsem vsakodnevnih stvareh.

Samozavest
Za srečo je pomembna samozavest, pa ne le tista, ki je povezana z videzom – občutek sposobnosti, moči in zmožnosti argumentiranja lastnih odločitev so pomembni dejavniki, ki preprečujejo, da bi živeli v nenehnem strahu in da bi se pogosto odločali nepremišljeno in napačno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.