Tudi jeseni boste hodili bosi

Foto: arhiv proizvajalca
Foto: arhiv proizvajalca
Obutev, ki je videti, kot bi bili bosi, prav takšen pa je tudi občutek ob hoji, je vse bolj priljubljena tako za vsakdanjo rabo kot v športu.
Oglej si celoten članek

Tekaški trener Urban Praprotnik opozarja: “Za navadno hojo lahko to obutev uporablja vsakdo, za tek pa naj jo obujejo le tisti, ki se z njim ukvarjajo profesionalno, torej znajo teči pravilno, saj sicer lahko nastanejo resne poškodbe.”

Nasprotje visokih pet

Obutev, ki pravzaprav še nima uradnega slovenskega imena, je oblikovana tako, da je med podplatom in tlemi kar najmanjša razdalja, zapolnjena pa je z umetnimi materiali. “Za hojo je ta obutev odlična in jo lahko uporabljate kadarkoli; ima namreč prav nasproten učinek kot visoke pete, saj podaljšuje mišice in tetive, kar je za noge zelo dobro,” pojasnjuje Praprotnik.
Pri hoji se teža na stopalo razporeja drugače in enakomerneje kot med tekom, kjer so sile večje in lahko ob napačni tehniki teka povzročijo resne poškodbe. “Takšno obutev zato priporočam le izkušenejšim tekačem, pa še to le kot dodatno opremo. Za rekreativne tekače je vsekakor prezahtevna, ker zahteva pravilen tek  – velika večina (90 odstotkov) teh tekačev namreč pri teku stopa najprej na peto, kar je narobe,” poudarja Praprotnik. Po njegovih izkušnjah človek
potrebuje tri mesece, da popravi slog teka.

Cene se začnejo pri 100 evrih

Če želite preizkusiti tovrstno obutev, si jo lahko priskrbite tudi v slovenskih trgovinah s športno opremo ali jo naročite prek spleta. Cene se v povprečju gibljejo okrog sto evrov za par, na voljo pa so tudi različice za najmlajše.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.