Tudi psi lahko jočejo od sreče

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Poleg mahanja z repom, nenadzorovanega skakanja in lizanja obraza se zdi, da psi jokajo od sreče, ko se ponovno srečajo s svojimi lastniki.
Oglej si celoten članek

Glede na novo študijo, objavljeno v reviji Current Biology, razburjeni psi ne puščajo le dlak na vaših oblačilih, ampak verjetno tudi točijo solze veselja. "Nikoli še nismo slišali za odkritje, da živali točijo solze v srečnih situacijah, kot je združitev z lastniki," je dejal Takefumi Kikusui, eden od avtorjev študije, ki jo je poimenoval verjetno "prva na svetu".

Znanstveniki so izmerili količino solz v očeh psov s pomočjo pogosto uporabljenega Schirmerjevega testa. Psom so namestili pod veke poseben trak in s pomočjo tega odčitali izločeno količino solz. Za primerjavo so znanstveniki izvedli test na psih med običajnimi interakcijami z njihovimi lastniki. Uotovili so, da psi močno povečajo proizvodnjo solz v prvih petih minutah po ponovni združitvi s svojimi lastniki, potem ko so bili od njih ločeni pet do sedem ur. Ugotovili so tudi, da je bila količina solz psov večja po tem, ko so bili ponovno združeni s svojimi lastniki, v primerjavi z drugimi ljudmi, ki jih ti štirinožni prijatelji niso poznali. Jok je verjetno povezan s sproščanjem oksitocina, znanega kot "hormon ljubezni". Psi so sčasoma razvili posebne komunikacijske veščine, očesni stik pa dokazano igra vlogo pri oblikovanju odnosa med psom in njegovim lastnikom. V prihodnjih študijah bi znanstveniki želeli preizkusiti, ali psi proizvajajo solze na podoben način tudi, ko srečajo svoje pasje prijatelje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.