Magazin > VIP
261 ogledov

Tudi psi lahko jočejo od sreče

Pes, hišni ljubljenčki Profimedia
Poleg mahanja z repom, nenadzorovanega skakanja in lizanja obraza se zdi, da psi jokajo od sreče, ko se ponovno srečajo s svojimi lastniki.

Glede na novo študijo, objavljeno v reviji Current Biology, razburjeni psi ne puščajo le dlak na vaših oblačilih, ampak verjetno tudi točijo solze veselja. "Nikoli še nismo slišali za odkritje, da živali točijo solze v srečnih situacijah, kot je združitev z lastniki," je dejal Takefumi Kikusui, eden od avtorjev študije, ki jo je poimenoval verjetno "prva na svetu".

Znanstveniki so izmerili količino solz v očeh psov s pomočjo pogosto uporabljenega Schirmerjevega testa. Psom so namestili pod veke poseben trak in s pomočjo tega odčitali izločeno količino solz. Za primerjavo so znanstveniki izvedli test na psih med običajnimi interakcijami z njihovimi lastniki. Uotovili so, da psi močno povečajo proizvodnjo solz v prvih petih minutah po ponovni združitvi s svojimi lastniki, potem ko so bili od njih ločeni pet do sedem ur. Ugotovili so tudi, da je bila količina solz psov večja po tem, ko so bili ponovno združeni s svojimi lastniki, v primerjavi z drugimi ljudmi, ki jih ti štirinožni prijatelji niso poznali. Jok je verjetno povezan s sproščanjem oksitocina, znanega kot "hormon ljubezni". Psi so sčasoma razvili posebne komunikacijske veščine, očesni stik pa dokazano igra vlogo pri oblikovanju odnosa med psom in njegovim lastnikom. V prihodnjih študijah bi znanstveniki želeli preizkusiti, ali psi proizvajajo solze na podoben način tudi, ko srečajo svoje pasje prijatelje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.