Turizem v povojih

Foto: Luka Pongrac
Foto: Luka Pongrac
Ko plačate letalsko vozovnico za Filipine, se začne užitek, kjer denar ni ovira. Od rajskih plaž do trekinga.
Oglej si celoten članek

Petsto- ali šeststoevrski let (z izjemo poletnih mesecev med junijem in septembrom) s katerega od večjih evropskih letališč loči Slovence od Filipinov, otoškega raja v Tihem oceanu, ki ga sestavlja sedem tisoč otokov. Po pristanku v milijonskem glavnem mestu Manila je treba biti pripravljen na slabe avtobusne povezave z goratim severom, za osrednji in južni del z otoki pa je potrebna le predhodna rezervacija notranjih letov, ki jih je mogoče dobiti že za dobrih 30 evrov.

Vsi po angleško

Prednost te azijske destinacije je, da je uradni jezik poleg filipinskega tagaloga tudi angleščina, ki jo govorijo praktično vsi – tako babice kot otroci, celo v najmanj turističnih predelih. Večinsko krščansko prebivalstvo ni vajeno barantanja za cene, prav tako turistov običajno ne poskušajo ogoljufati. Vseeno pa velja poskusiti cene vodičev, taksistov ali nastanitev spustiti za kakih 20 odstotkov, saj jih domačini radi “prilagodijo” nefilipinskim turistom. Teh je sicer malo, večina namreč okupira Tajsko, Bali, Malezijo in druge azijske destinacije.

Skok na sever

Kljub kar 7.107 otokom in peščenim plažam je na Filipinih vredno obiskati sever z riževimi terasami. Te so najprivlačneje zelene v času, preden riž žanjejo, kar je v različnih predelih ob različnem času. Z lokalnimi vodiči se velja podati na eno- ali večdnevni treking skozi vasi.

Pobeg iz turističnih središč

Če bi se radi izognili evropskim turistom, ne obiskujte najpopularnejših plaž na otoku Boracay ali plaže Alona na otoku Panglao. Priporočamo miniaturni Siquijor. Več o tem pišejo znani vodniki, na primer Lonely Planet.

Papaja za zajtrk, sok iz manga za malico

Večina prenočišč tako v severnem goratem delu Filipinov kot v ravninskem oziroma otoškem delu ponuja obilne zajtrke za od evra in pol do največ treh evrov. Ti so navadno ameriški, filipinski in nekatere variacije prvih dveh. Jajca, slanina, posušene ribe in riž ali toast so sestavine, ki se pojavljajo največkrat, ob tem pa domačini obvezno ponudijo še banane, papajo ali mango. Nič neobičajnega niso niti naravni sokovi ali smoothieji iz katerega od zgoraj omenjenih sadežev, za katere je treba odšteti od evra do evra in pol. V južnejših predelih je popularna tudi kokosova voda, ki jo pijemo iz razpolovljenih še zelenih kokosov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.